Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τα κεκτημένα των "εκπροσώπων του λαού" ζουν και βασιλεύουν


Εισόδημα από 5.800 έως 6.100 ευρώ τον μήνα, επίδομα συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές 150 ευρώ για τον κάθε βουλευτή ανά συνεδρίαση, πλήρης σύνταξη (εκτός αυτής του επαγγέλματός τους) με τη συμπλήρωση 8 χρόνων κοινοβουλευτικής θητείας, μηνιαίο επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ για τους βουλευτές επαρχίας και ετήσιο επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.500 ευρώ.

Η χώρα μπορεί να βρίσκεται «επί ποδός πολέμου», όπως αναφέρουν σε καθημερινή βάση υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά τα κεκτημένα των «εκπροσώπων του λαού», παρότι «ψαλιδίστηκαν», ζουν και... βασιλεύουν.

Το «επάγγελμα» κατά πολλούς, «λειτούργημα» κατά άλλους, του βουλευτή παραμένει καλοπληρωμένο και ιδιαίτερα... ελκυστικό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βίαιη επίθεση στα εισοδήματα κυρίως των μεσαίων και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων της χώρας.

Εισόδημα από 5.800 έως 6.100 ευρώ τον μήνα, επίδομα συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές 150 ευρώ για τον κάθε βουλευτή ανά συνεδρίαση, πλήρης σύνταξη (εκτός αυτής του επαγγέλματός τους) με τη συμπλήρωση 8 χρόνων κοινοβουλευτικής θητείας, μηνιαίο επίδομα ενοικίου 1.000 ευρώ για τους βουλευτές επαρχίας και ετήσιο επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.500 ευρώ.

Επίσης, 65 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για τους βουλευτές της Περιφέρειας, ένα κινητό τηλέφωνο με μηνιαία ατέλεια στα 180 ευρώ, ατέλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και απασχόληση ενός επιστημονικού συνεργάτη, τεσσάρων μετακλητών υπαλλήλων και ενός αστυνομικού είναι κάποια από τα προνόμια των «εθνοπατέρων» μας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ...


Aπό τη «φοροτρέλα» των αποδείξεων στη φοροκάρτα. Από αύριο ∆ευτέρα 3 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σταδιακά να χορηγούν δωρεάν την «κάρτα αποδείξεων» που προετοίµαζε για αρκετούς µήνες η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών.
Η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική και θα αποτελέσει το βασικό µέσο της κυβέρνησης προκειµένου να εφαρµοστεί από το επόµενο έτος το νέο σύστηµα αποδείξεων µε την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την υποχρεωτική δήλωση περισσότερων αποδείξεων σε σχέση µε τα ισχύοντα.

1 Τι είναι η «κάρτα αποδείξεων»;

Η «κάρτα αποδείξεων είναι µια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων καταναλωτικών και άλλων δαπανών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούµενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτοµάτως τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να καλύψει το ποσό που ορίζει ο νόµος µε βάση το εισόδηµά του και να µην επιβαρυνθεί µε επιπλέον φόρο κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης χωρίς άλλη διαδικασία. Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυµη και έχει σκοπό, σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών, να διευκολύνει τους πολίτες όσον αφορά τη συλλογή και την καταµέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή τους στις αρµόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

2 Πώς ενεργοποιείται η κάρτα;

Κάθε κάρτα διαθέτει έναν µοναδικό αριθµό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την κάρτα συνδέοντας τον αριθµό της µε τον ΑΦΜ του (χωρίς τη διαµεσολάβηση της τράπεζας ή τρίτων) µε τους εξής τρόπους:

* Αποστέλλοντας ένα SMS µέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ) στο 54053 (χρέωση: 0,011 ευρώ / SMS, τυπολογία: ΑΦΜ, κενό, 10ψήφιος αριθµός της κάρτας αποδείξεων).

* Μέσω της ειδικής εφαρµογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονοµικών.

3 Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές µπορεί να χρησιµοποιηθεί και µε ποιον τρόπο;

Ασήκωτο το εκκαθαριστικό του 2012


ΜΠΡΟΣΤΑ στο εκκαθαριστικό της εφορίας που θα παραλάβουμε το 2012, τα φετινά χαράτσια θα μοιάζουν με... χάδι. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να συσσωρεύσει απίστευτα βάρη για την επόμενη χρονιά ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το... έργο της.

Οι πληροφορίες φέρνουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται:

* Περαιτέρω περικοπή των φοροαπαλλαγών αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

* Ενσωμάτωση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες στο εκκαθαριστικό του 2012. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η εισφορά αλληλεγγύης του 2012 να μην καταβληθεί με νέο εκκαθαριστικό αλλά να παρακρατηθεί από τον μισθό και τη σύνταξη.

Επιστροφή της επιστροφής

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που φέτος εξασφάλισαν επιστροφή φόρου, θα βρεθούν να πληρώνουν ακόμη και πάνω από 2.000 ευρώ καθώς στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς συνωστίζονται οι ακόλουθες επιβαρύνσεις:

* Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις αποδείξεις αλλά και η αύξηση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων που πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος. Μετά τις παλινωδίες της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε ότι θα εφαρμόσει τον υφιστάμενο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι για το 2011 πρέπει να συλλέξουμε αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού μας εισοδήματος.

* Η μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ για όλους τους πολίτες (με εξαίρεση τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 65 ετών ή κάτω των 30 ετών, για τους οποίους το αφορολόγητο θα μειωθεί από τις 12.000 στις 9.500 ευρώ). Μειώσεις στο αφορολόγητο έχουν επέλθει και για τους γονείς με παιδιά.

* Ο περιορισμός μιας σειράς φορολογικών εκπτώσεων. Ηδη έχει νομοθετηθεί:

1. Η περικοπή της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

2. Η περικοπή της έκπτωσης φόρου για τα φροντιστήρια των παιδιών.

3. Η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις των γιατρών. Μέχρι τώρα, αν κόβαμε απόδειξη σε γιατρό, γλιτώναμε έως και το 40% της αξίας της απόδειξης. Στο επόμενο εκκαθαριστικό θα φανεί ότι η έκπτωση φόρου δεν θα μπορεί να αντιστοιχεί παρά στο 20% της απόδειξης.

4. Η περικοπή (και μάλιστα κατά 50%) της έκπτωσης φόρου για τα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003 καθώς και γι' αυτά που χορηγήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Για τα συγκεκριμένα δάνεια, η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει στο 45% των τόκων (ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) ενώ πλέον δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20%.

5. Ψαλίδι έχει πέσει ακόμη και στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές που από τη φετινή φορολογική δήλωση αφαιρέθηκαν από το εισόδημα σε ποσοστό 100%, του χρόνου θα περιοριστούν στο 20% και μάλιστα επί του φόρου.

6. Ολοι όσοι θα δηλώσουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ θα υποστούν περαιτέρω περικοπή στη έκπτωση φόρου, καθώς για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ όλες οι εκπτώσεις περιορίζονται στο μισό.

Το ερώτημα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να απαντήσει με τον νέο φορολογικό νόμο είναι αν εκτός απ' αυτά που έχει ήδη νομοθετήσει με το μεσοπρόθεσμο, θα προχωρήσει και σε νέες καταργήσεις φοροαπαλλαγών. Τι έχει απομείνει για να κοπεί; Το 20% των τόκων για το στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μια απαλλαγή 100 ευρώ για το ενοίκιο κύριας κατοικίας, μια απαλλαγή 100 ευρώ για τα φροντιστήρια, το πρόσθετο αφορολόγητο των αναπήρων και οι απαλλαγές για τις συσκευές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και τις εισφορές για ασφάλειες ζωής.

* Ενεργοποιούνται τα καινούρια τεκμήρια διαβίωσης τα οποία, στις φορολογικές δηλώσεις του 2012, θα είναι αυξημένα ακόμη και κατά 40% σε σχέση με το 2011. Τα τεκμήρια δεν θα συλλάβουν μόνο φοροκλέφτες αλλά και φορολογούμενους που υπέστησαν γενναία περικοπή στο εισόδημά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ, θα κληθούν να αποδείξουν ότι υπέστησαν μείωση αποδοχών ή ακόμη και απώλεια θέσης εργασίας. Αλλη μια μαζική μετακίνηση πληθυσμού προς τις εφορίες είναι προ των πυλών. Ανεργοι, άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, δημόσιοι υπάλληλοι που υπέστησαν κούρεμα αποδοχών, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έμειναν στα αζήτητα, πρέπει να προσέλθουν του χρόνου στην εφορία και να επιχειρήσουν να καλύψουν τα τεκμήρια.

ελευθεροτυπία

Κινδυνεύουν με κατάσχεση 50.000 κατοικίες

Διευρύνουν τη δράση τους οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω». Πρόσφατα απέτρεψαν έναν πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Καλούν μάλιστα οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αντίστοιχη διαδικασία να ενημερώνει έγκαιρα τις επιτροπές για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής πλειστηριασμών, προκειμένου να παρέμβουν και να τον εμποδίσουν.

Παρ' όλο που οι πλειστηριασμοί της κύριας ή μοναδικής κατοικίας έχουν ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (νόμος 3869/2010), εντούτοις, ενώσεις καταναλωτών και πολιτών υποστηρίζουν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, ώς το τέλος του χρόνου, θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες.

Περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή πλειστηριασμού και τα μισά απ' αυτά αφορούν πρώτη κατοικία. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις.