Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρωταθλητές σε επικίνδυνη κατανάλωση αντιβιοτικών οι Έλληνες


Άκρως επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών χωρίς τη συμβολή ιατρού ενώ εκτός των άλλων τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέχουν οι έλληνες καθώς είναι πρώτοι στην Ευρώπη σε λήψη αντιβιοτικών και μάλιστα σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα το 10% λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα κατ ευθείαν από το φαρμακείο χωρίς τη συνταγή γιατρού.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συνετή κατανάλωση αντιβιοτικών πάντα με συνταγή γιατρού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Αντιβιοτικών. Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακριβώς αυτή η υπερκατανάλωση που παρατηρείται κυρίως στη χώρα μας οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νόσων (ECDC) το 2008 στο να καθιερώσει ακόμη και πανευρωπαική ημέρα.

Παλιά ονόματα χωριών, oικισμών και πόλεων της Π.Ε. Κοζάνης!


Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε τι όνομα είχε παλιότερα το χωριό μας; Το kozan.gr μεταφέρει ηλεκτρονικά μια σπουδαία εργασία από το Περιοδικό Παρέμβαση (Tεύχος 95: Σεπτέμβριος - Oκτώβριος 1996), για να τις παλιές ονομασίες χωριών αλλά και την προέλευση των ονομάτων τους.


-----KOZANH, η λαϊκή προφορά Kόζιαν' οι Kουζιανιότις απ' την ελ. λέξη Kόζα (προφ. Kόζια/δέρμα, ενώ κοζα (πρ. κόζα) η γίδα. Σχετικό επίθετο.
-----ΣEPBIA, Λέξη λατ. προφανώς έχει σχέση με το ρ. servio κι όχι το servo. Mάλλον τόπος όπου βρίσκονται και εργάζονται δούλοι στα χρόνια των Pωμαίων.
# AΓIA KYPIAKH, παλαιά Σκούλαρη, Aλβ. shrul= ρ. ξερριζώνω, ουσ. Tουλούπα Nορμ. κεφάλι, ψήλωμα. Πρβ. τη λέξη σκούλος= το πίσω μέρος του τσεκουριού
# AΓIA ΠAPAΣKEYH, απ' την ομώνυμη εκκλησιά
# AΓIOΣ ΔHMHTPIOΣ, παλαιά topcilar τουρκική λέξη top= η οβίδα, η "μπάλα", το κανόνι, topci= πυροβολητής και πληθ. topcilar= οι πυροβολητές
# AΓIOY XAPAΛAMΠOY, παλαιό Isaklar τουρκ. Ishak= ανοιχτός, φωτεινός
# AIANH, παλ. Kάλ(λ)ιανη, κι όλες τις αδόκιμες προσπάθειες η λ. μάλλον Σλαβ. Kαλ'= λάσπη Kάλιαν' λασπότοπος

Ο Έλληνας αναγκάζεται να αποχωριστεί μια μεγάλη αγάπη του, το αυτοκίνητο


Όλο και περισσότεροι παραδίδουν τις πινακίδες των ΙΧ τους στις εφορίες

Η κρίση και η οικονομική δυσπραγία κτύπησε με πολλούς τρόπους την αυτοκίνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των πολιτών, που θα επιστρέψουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις Εφορίες, είναι περισσότεροι αυτοί που βιάζονται να προλάβουν τις προθεσμίες για την παράδοση των πινακίδων, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους.Αυτή η θυσία είναι μεγάλη για το μέσο Έλληνα, ο οποίος όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη σημασία στην αυτοκίνηση και τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επενδύσει ένα νέο, πιο άνετο τρόπο ζωής σε αυτή.

Η δικτατορία των δόσεων



Του Ηλία Κάτανα

Πέρασαν κάτι μέρες από το μαρτύριο που βιώσαμε σα λαός,αν θα πάρουμε την 6η δόση ή αν θα υπογράψει ο κ.Σαμαράς.Τελικά αφού καταφέραμε και ''πείσαμε'' τους εταίρους μας οτι ''συμμορφωθήκαμε προς τις υποδείξεις τους'', άνοιξε ο δρόμος προς την εκταμίευση των χρημάτων.Ποιά ήταν η κατάσταση στη χώρα μας όμως και τι προηγήθηκε για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε οτι όλα κύλισαν όπως έπρεπε και δεν κινδύνεψε η χώρα μας από το να μην πάρει την δόση;

Τα τελευταία δύο χρόνια πιστεύω οτι ζούμε μία ''οικονομική τρομοκρατία''.Εδώ και δύο χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός οικονομικού στραγγαλισμού της μέσης Ελληνικής οικογένειας που έχει σαν αποτέλεσμα να φτάσει η κοινωνία μας στα όρια ενός κοινωνικού κράχ.Κάθε τρεις μήνες οι εταίροι μας,απαιτούν όλο και πιο σκληρά μέτρα σαν αντάλλαγμα εκταμίευσης κάποιας δόσης.Ζούμε δηλαδή σε συνθήκες απόλυτης Δημοκρατίας μία ''δικτατορία των δόσεων''.'Αλλη μία ελληνική πρωτοτυπία και αυτήν.Το αποκορύφωμα αυτής της ''οικονομικής κατοχής'' ήταν και ο συνεχόμενος εκβιασμός προς τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά ότι πρέπει να υπογράψει και αυτός οτι αποδέχεται τους όρους που έθετε η τρόικα!!