Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ψάχνουν στο Αιγαίο το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου

Πρόκειται για το πρώτο μινωικό ναυάγιο.

 Η έρευνα, ωστόσο, έχει ήδη αποκαλύψει...σημαντικά στοιχεία για το αρχαίο εμπόριο στη Μεσόγειο…

 Η ομάδα του Μπρένταν Φόλεϊ από τη Μασαχουσέτη και του Θεοτόκη Θεοδούλου από την Αθήνα ερεύνησε τον περασμένο Οκτώβριο τα νερά γύρω από το νησάκι Δία, λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης.

 Τη δεκαετία του 1970, ο Ζακ Υβ Κουστώ είχε ανακαλύψει στη Δία τα βυθισμένα ερείπια ενός αρχαίου λιμενοβραχίονα, και διατύπωσε την υποψία ότι το νησί αποτελούσε κάποτε σημαντικό αγκυροβόλιο.
Οι υποψίες του επιβεβαιώνονται τώρα από τη νέα έρευνα, κατά την οποία εντοπίστηκαν πέντε ναυάγια. Δεν ήταν μινωικά, καθώς χρονολογήθηκαν στον 2ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Τα μεγάλα έργα που κρατούν την Ελλάδα της ανάπτυξης ζωντανή

Μπορεί στην Ελλάδα να λέμε για τα παγωμένα έργα, για την συνεχιζόμενη κρίση και την έλλειψη θέσεων απασχόλησης και χρημάτων αλλά υπάρχουν κάποιοι φωτεινοί φάροι που εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και να δίνουν ελπίδα για την συνέχεια.




Σήμερα θα προσπαθήσουμε να «εντοπίσουμε» αυτούς τους φάρους ανάπτυξης και να τους αναδείξουμε.
Θα χωρίσουμε τα έργα σε κατηγορίες ανάλογα με το αντικείμενο τους για να δούμε και ανά είδος έργου πόσο έχει επηρεάσει η κρίση.

 Ας ξεκινήσουμε

 ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ 


Τα οδικά έργα αφορούν όλη την Ελλάδα. Αυτή την εποχή υπό κατασκευή βρίσκονται αρκετά έργα με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα.

Οικονομικό Επίτροπο στην Ελλάδα θέλει η Γερμανία

Το Βερολίνο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική. Εκπρόσωπος της ΕΕ δηλώνει πως θα πρέπει η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος να παραμείνει υπό τη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης.

 Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης

 γράφει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης.

 Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στην Αθήνα για το ελληνικό χρέος μεταξύ της κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να υιοθετήσουν μια νέα ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη.

 «Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Αυξήσεις έως 5% στα νέα τιμολόγια μέσης τάσης της ΔΕΗ, για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Αυξήσεις έως 5% στις χρεώσεις της ενέργειας, «πάγωμα» στα τέλη χρήσης δικτύου και μεγάλες ανατιμήσεις (έως και πενταπλασιασμός) των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προβλέπουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (άρδευση, αποστράγγιση κλπ.) που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

Πρόκειται για 8.000 περίπου επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία κ.α.) για τις οποίες τα τιμολόγια απελευθερώθηκαν από 1ης Ιανουαρίου. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, η ΔΕΗ κατήργησε το διαχωρισμό των χρεώσεων μεταξύ εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης όπως επίσης και τις διαφορετικές χρεώσεις που ίσχυαν για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο.
 Παραμένει η διαφοροποίηση της τιμολόγησης ημέρας / νύχτας με τα νυχτερινά τιμολόγια σημαντικά φθηνότερα από τα ημερήσια.

 Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις για εμπορικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις: 

Βουλευτές άλλης εποχής

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την ανταρσία των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο 29 του πολυνομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Τι καταψήφισαν, όμως, τα παλικάρια και οι μεγαλοκοπέλες της Βουλής; Ουσιαστικά καταψήφισαν το δικαίωμα κάθε φαρμακοποιού να ανοίγει το μαγαζί του τα απογεύματα ή τα Σάββατα χωρίς να έχει δερβέναγα τους μεγαλοφαρμακοποιούς της πόλης του. Η αντίσταση δηλαδή των πατέρων του έθνους (υπάρχει ένα σχετικό σύνθημα των αναρχικών, που εξηγεί τον ορισμό, αλλά δεν γράφεται) στο Μνημόνιο εξαντλήθηκε στην υπεράσπιση κάποιων λίγων σε βάρος όχι μόνο των φαρμακοποιών, αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που ψάχνουν φαρμακείο και εφημερεύον δεν βρίσκουν.