Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Επιστολή του Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας στην Υπουργό Τουρισμού για την παραμονή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία

Την ανάγκη να παραμείνει η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής σε σχετική επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αφορμή στάθηκε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου προβλέπεται η μεταφορά της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στα Ιωάννινα, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Γιώργος Δακής, δεν απαιτούμε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά το δικαίωμά μας ως Αιρετή Περιφερειακή Αρχή να οριοθετούμε την αναπτυξιακή μας προοπτική με όρους θεσμικής αξιοπρέπειας.

Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπεται η μεταφορά της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Για ακόμη μια φορά, διαπιστώνεται στην πράξη η υποβάθμιση του θεσμού των Αιρετών Περιφερειών και η προσπάθεια του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης να επανακτήσει τις όποιες υπηρεσίες λειτουργούσαν με πρακτικές αποκέντρωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Η δομή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας στελεχώνεται από πέντε υπαλλήλους, εδρεύει στην Κοζάνη, φιλοξενείται στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί επιπλέον λειτουργικά έξοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Η προαναφερόμενη δομή αδειοδοτεί, ελέγχει και εξυπηρετεί περισσότερες από 450 τουριστικές επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, προωθώντας παράλληλα το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας μας.

3. Στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, η ανάπτυξη του τουρισμού θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τη Δυτική Μακεδονία, την Περιφέρεια με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε εθνικό επίπεδο. Λόγω όμως της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας, το τουριστικό μας προϊόν δεν θα αφορά στις κλασικές μορφές του μαζικού θερινού τουρισμού, αλλά θα σχετίζεται με αναδυόμενες και εναλλακτικές μορφές προσέλκυσης επισκεπτών. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη μιας δομής στήριξης με εμπειρίες και γνώση του αντικειμένου, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα.

4. Σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης, η έξοδος από την οποία προϋποθέτει την αποτελεσματική στήριξη της επιχειρηματικότητας, θα ήταν τουλάχιστον άστοχο οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να μετακινούνται από τις Πρέσπες μέχρι τα Ιωάννινα για παράδειγμα, διανύοντας μια συνολική απόσταση 450 χιλ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν υπηρεσιακά. Η προσέγγιση παραπέμπει σε αδιέξοδες και αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Κυρία Υπουργέ,

Δεν απαιτούμε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά το δικαίωμά μας ως Αιρετή Περιφερειακή Αρχή να οριοθετούμε την αναπτυξιακή μας προοπτική με όρους θεσμικής αξιοπρέπειας. Εκτιμούμε ως οργανωτικά άστοχη, λειτουργικά μη αποτελεσματική και δημοσιονομικά τουλάχιστον ουδέτερη την μεταφορά της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα. Και ως εκ τούτου, ζητούμε την παραμονή της υπάρχουσας δομής στην Αιρετή Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κ. Δακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου