Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Δημοτικές εκλογές 2014: ποιες οι οδηγίες για τις δημοτικές εκλογές 2014. Σταυροί

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 όπου καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και πόσους σταυρούς πρέπει να βάλετε.

Μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014,θα επαναληφθεί η ψηφοφορία σε ορισμένους δήμους της χώρας, επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.

Για τις δημοτικές εκλογές 2014, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, μόνο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει και επισημαίνειτα εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία (18.5.2014) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.

2. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, οφείλουν να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στους οικείους δημάρχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους. Όμοιο εκλογικό υλικό με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο αναφέρει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσετε για τη συμπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις.

Το εκλογικό υλικό θα πρέπει να παραδοθεί στους οικείους Ο.Τ.Α., το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 22.5.2014. Για την επαναληπτική ψηφοφορία, οι οικείες δημοτικές αρχές, πρέπει να εκδώσουν και να δημοσιεύσουν πρόγραμμα εκλογής. Στο πρόγραμμα, θα αναφέρεται το όνομα των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων που μετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, με τη σειρά ανακήρυξής τους από τα οικεία Πρωτοδικεία. Για όλα τα παραπάνω θέματα, θα πρέπει να ενημερωθούν οι δήμαρχοι των δήμων, στους οποίους η ψηφοφορία θα επαναληφθεί.

Τους εκλογείς και τους υποψηφίους κ.λπ. μέσω ευρείας δημοσιότητας για τα θέματα που θίγονται στην παρούσα εγκύκλιο, τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την τήρηση της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ο τρόπος μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα καθοριστεί με σχετική εγκύκλιό η οποία θα αποσταλεί άμεσα.

Για την μετάδοση θα χρησιμοποιηθούν μόνο τα έντυπα μετάδοσης των αποτελεσμάτων που έχουν λάβει. Σημειώνεται ότι, η σειρά αναγραφής των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων στα ανωτέρω έντυπα μετάδοσης των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής ψηφοφορίας, από τους δικαστικούς αντιπροσώπους προς τους Αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας έδρας νομών καθώς και η σειρά ανακοίνωσης του αποτελέσματος αυτού προς το Υπουργείο, θα είναι σύμφωνη με τη σειρά ανακήρυξης των συνδυασμών.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα καταστήματα των ΟΤΑ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνεται η χωρική τους αρμοδιότητα. Στους κ.κ. αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, θέτουμε υπόψη τα εξής: Οι παραλειφθέντες εκλογείς, θα ψηφίσουν με πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων, το οποίο χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από το δήμο τους και το οποίο θα φέρει την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΪΟΥ 2014».

Οι παραλειφθέντες υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν με τη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο από το δήμο στον οποίο υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Σημειώνεται ότι οι εκλογείς των ανωτέρω περιπτώσεων θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν και οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς. Οι διπλοεγγεγραμμένοι εκλογείς, δίπλα στο όνομα των οποίων στον εκλογικό κατάλογο, θα υπάρχει η ένδειξη Δ, θα υπογράφουν την υπεύθυνη δήλωση του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα, στην οποία, θα πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του εκλογέα και ιδιαίτερα ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, όπως αυτός προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο.

Στη δήλωση αυτή, συμπληρώνεται στο τέλος από τον εκλογέα η φράση: «Επίσης ότι άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα την Κυριακή 18.5.2014 σ’ αυτό το ίδιο εκλογικό τμήμα».

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά και οι υπεύθυνες δηλώσεις διπλοεγγεγραμμένων και παραλειφθέντων εκλογέων, πρέπει να αποσταλούν στα οικεία Πρωτοδικεία, σε ξεχωριστό φάκελο από το λοιπό εκλογικό υλικό. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών. Το υπουργείο Εσωτερικών αν αφέρει επίσης ότι, για την άφιξη των δικαστικών αντιπροσώπων η Περιφέρεια Αττικής θα ενημερώνεται σχετικά από τους δήμους, οι οποίοι θα αποστέλλουν fax στην Περιφέρεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου