Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Χαμός στον ΟΓΑ με το Επίδομα Κηδείας: ποιοι και πώς το έπαιρναν

Χαμός έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με το επίδομα κηδείας του ΟΓΑ, το οποίο δινόταν μέχρι σήμερα για σχεδόν 38.000 κηδείες ετησίως.
Η ανικανότητα ελέγχου από τους ιθύνοντες του ΟΓΑ, ώθησε τους «δικαιούχους» τους επιδόματος κηδείας να λαμβάνουν ετησίως ακόμη και 3 φορές το βοήθημα, χωρίς φυσικά να το δικαιούνται.

Το επίδομα κηδείας του ΟΓΑ ανερχόταν στα 800 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός άγγιζε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα μάλιστα καταβάλλονταν χωρίς να απαιτείται οι συγγενείς να προσκομίζουν τιμολόγιο ή απόδειξη από το γραφείο τελετών. Αρκούσε απλώς μια αίτηση των συγγενών, ένα αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, μια βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και μια βεβαίωση τέλεσης κηδείας από τον ιερέα.

Όλα αυτά όμως, έως και σήμερα, καθώς από τότε που το «σκάνδαλο» πήρε τέτοιες διαστάσεις αλλάζει το καθεστώς και η χορήγηση του επιδόματος κηδείας. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που υπογράφηκε πρόσφατα, προκειµένου να εισπράξει κάποιος τα 800 ευρώ του βοηθήµατος, εκτός από αίτηση και ληξιαρχική πράξη θανάτου θα πρέπει να προσκοµίζει και τιµολόγιο παροχής υπηρεσιών ή διπλότυπη απόδειξη από το γραφείο κηδειών. Ταυτόχρονα, ο δικαιούχος θα πρέπει να συµπληρώνει µια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εισέπραξε έξοδα κηδείας από άλλον ασφαλιστικό Ταµείο για τον θανόντα ή τη θανούσα.



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου