Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ιδρώτας: Δεν φταίει πάντα η ζέστη

Η έκκριση του ιδρώτα είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μέσω της οποίας εξασφαλίζει τη σταθερή θερμοκρασία μας όταν βρισκόμαστε σε ζεστό περιβάλλον ή κάνουμε κάποιο είδος σωματικής άσκησης. Μήπως όμως ιδρώνετε υπερβολικά ή ακόμη και όταν δεν έχει πολύ ζέστη;

Υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να ευθύνονται για αυτό. Δείτε ποια είναι αυτά, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Στην περίπτωση αυτή θα ιδρώνετε σε όλο το σώμα (γενικευμένη υπεριδρωσία). Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, γεγονός που επηρεάζει το μεταβολισμό του σώματος. Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό θα παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα, όπως ταχεία και απότομη απώλεια βάρους, δυσκολία στον ύπνο, άγχος, αυξημένη όρεξη, ταχυπαλμία ή τρόμο (τρέμουλο)  στα χέρια.

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ιδρώτας έχει χαρακτηριστική οσμή.  Αν ιδρώνετε υπερβολικά, και αυτό δεν οφείλεται στην ζέστη, μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Αν  λοιπόν σας εκδηλωθεί ξαφνικά υπεριδρωσία ή παρατηρήσετε ότι ο  ιδρώτας σας  μυρίζει έντονα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Υπεριδρωσία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και στους παχύσαρκους.

Όταν ο ιδρώτας οφείλεται στο άγχος

Οι αγχώδεις διαταραχές, δεν επηρεάζουν μόνο τις σχέσεις σας με τους άλλους ή την καθημερινή σας ζωή, ίσως ευθύνονται και για την έντονη εφίδρωση που αντιμετωπίζετε.  Σε ορισμένα άτομα η έντονη  εφίδρωση εκδηλώνεται συχνά σε περιόδους που το άγχος κυριαρχεί. Αν αντιμετωπίζετε αγχώδεις διαταραχές θα έχετε πιθανότατα και άλλα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, δυσκολία στη συγκέντρωση ή τον ύπνο και υπερβολική ανησυχία.

Ιδρώτας: Δεν φταίει πάντα η ζέστη

Υπερβολική εφίδρωση: Σημάδια ότι θα πρέπει να δείτε γιατρό

Πρέπει να δείτε γιατρό εξαιτίας της υπερβολικής εφίδρωσης; 
Μάλλον, αν έχετε αυτά τα συμπτώματα:

  • Αν ξυπνάτε με κρύο ιδρώτα ή βρίσκεται τη μαξιλαροθήκη και τα σεντόνια σας υγρά το πρωί.
  • Γενικευμένη εφίδρωση: αν έχετε έντονη εφίδρωση σε όλο το σώμα σας, και όχι μόνο στο κεφάλι, το πρόσωπο, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, τα χέρια ή τα πόδια.
  • Ασύμμετρη εφίδρωση: εάν παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε μόνο στη μία πλευρά του σώματός σας, όπως π.χ. στη μια μασχάλη.
  • Ξαφνικές αλλαγές: αν η εφίδρωση ξαφνικά επιδεινώνεται δηλ. εκεί που δεν ιδρώνατε εύκολα, παρατηρείτε ότι ιδρώνετε με το παραμικρό.

Αυτό το γνωρίζατε;

Μόνο το 1% των ιδρωτοποιών αδένων βρίσκεται κάτω από τη μασχάλη.

Οι γυναίκες ιδρώνουν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους άνδρες. Έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες στην μασχάλη, και ιδρώτα με υψηλότερο pH (είναι περισσότερο αλκαλικός σε σχέση με των ανδρών).

Το δέρμα εκκρίνει περίπου 1,5 λίτρο ιδρώτα σε καθημερινή βάση.

Διαθέτουμε δύο εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα μας που σκοπό έχουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.



pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου