Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Mουσικό σχολείο Σιάτιστας: Οι μουσικές του κόσμου στην αγκαλιά της Κοζάνης

Με όχημα τη φαντασία και οδηγό τη μουσική, το φιλόμουσο κοινό της Κοζάνης ταξίδεψε νοερά σε διάφορες γωνιές της γης την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014. Αφετηρία, η Αίθουσα Τέχνης στην οποία τα Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους. Πιο συγκεκριμένα, την αρχή έκανε το Κουαρτέτο Κιθαριστών αποτελούμενο από τους μαθητές Μάριο Παρασκευά, Γιάννη Βακρατσά, Γιάννη Πούλκαρη και Σταύρο Ραφαηλίδη υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Καραγιαννίδη με έργα Μ. Χατζιδάκι και L. Boccherini.

Από τη γειτονική Ιταλία στην μακρινή Ιαπωνία, το Ισραήλ, την Αφρική και την Αγγλία μας ταξίδεψε το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας με την πιανιστική συνοδεία της Ανδρονίκης Αβάνη, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωράκη. Έναν σύντομο σταθμό στην εξωτική Κούβα κάναμε με το Σύνολο Λατινοκουβανέζικης Μουσικής του Μάνου Μάρκου και από εκεί πεταχτήκαμε μέχρι τη Νορβηγία και τις Η.Π.Α. με τα φτερά του Συνόλου Έντεχνης και Σύγχρονης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ζορπίδη και συνοδοιπόρους την Ανδρονίκη Αβάνη στο πιάνο και τις ζεστές φωνές των μαθητριών Κατερίνα και Αλεξάνδρα Γκουντούλια, Στέφανι Χαραλαμπίδου και Αντιγόνη Γκόγκη. Επιστροφή στον τόπο μας με τραγούδια και σκοπούς της πατρίδας μας από το Σύνολο Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Αναστασίου Χασιώτη και την καθοδήγηση του Παύλου Μέτσιου και μετάβαση στα γειτονικά Βαλκάνια με το Σύνολο Βαλκανικής Μουσικής του Παύλου Μέτσιου και του Βασίλη Ώττα διανθισμένο από τη φωνή της μαθήτριας Δήμητρας Παπαγερίδου. Την Ελληνική Έντεχνη και τη Λαϊκή Μουσική γευτήκαμε από το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας και Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Θεοδωράκη με ένα αφιέρωμα στο Διονύση Σαββόπουλο και στον λαϊκό ερμηνευτή μπουζουκιού και μουσικοσυνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη με τον οποίο το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας συνέπραξε στη συναυλία που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Μάρτιο. Με την ορχήστρα έπαιξαν  πιάνο οι καθηγήτριες Ανδρονίκη Αβάνη και Άννυ Τζούμα και οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου Γιάννης και Παναγιώτης Ανδρέου και Αλεξάνδρα Μαγιάγκα. Σόλο τραγούδησαν οι μαθητές Στέφανι Χαραλαμπίδου, Ναομί Σβίγκου και Ραφαήλ Τσακμάκης. Το μουσικό επιμύθιο έγραψε το Πιανιστικό Σύνολο, το οποίο ερμήνευσε το Βαλς των χαμένων ονείρων του Μ. Χατζιδάκι σε μια μουσικοθεατρική διασκευή του Μάνου Μάρκου.

        Με τους μαθητές συνέπραξαν οι καθηγητές: Νίκος Παπαπαρασκευάς, πίκολο φλάουτο, Αργύρης Σαλαγκιώτης, σοπράνο σαξόφωνο και τούμπα, Παύλος Μέτσιος και Βασίλης Ώττας, τρομπέτα, Δημήτρης Μανδρίνος, βιολί, Γιώργος Γεωργούλας, κιθάρα, Κώστας Γοράντης, μπουζούκι, Αλέξανδρος Σπανίδης κρουστά, Ανδρονίκη Αβάνη, Αλεξάνδρα Παπά, Άννυ Τζούμα, πιάνο. Στον ήχο συνταξιδιώτες ο Σάκης Ζαζάς και η καθηγήτρια του σχολείου μας Φωτεινή Βίλλη.

        Η Διευθύντρια, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας ευχαριστούν θερμά το Δήμο Βοΐου για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών στην Κοζάνη,  εύχονται ταχεία ανάρρωση στο ντράμερ της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας και μαθητή της Β΄ Λυκείου Παναγιώτη Γκαγκασούλη και καλή επιτυχία στη  μαθητιώσα νεολαία ενόψει των εξετάσεων που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

        Τέλος, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας ευχαριστεί τους γονείς, τους κηδεμόνες και το φιλόμουσο κοινό της Κοζάνης που γέμισαν με τη ζεστή παρουσία τους την Αίθουσα Τέχνης και περιμένει τις αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να φοιτήσουν τα παιδιά τους στην Α΄ Γυμνασίου του σχολικού έτους 2014-15 μέχρι τις 31 Μαΐου 2014.

                                                                                                          Η Δ/ντρια

                                                                                                    Δρ Μαρία Ντούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου