Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Άδεια 6 ετών στις νέες μητέρες, οι παροχές μητρότητας στην Ελλάδα

Άδεια 6 ετών για την ανατροφή των παιδιών προτείνει μέσω των Financial Times η πρόεδρος της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας στην Βρετανία υποστηρίζοντας ότι αυτό θα φέρει οικονομικά οφέλη σε μία επιχείρηση.
  Ως αστείο ακούγεται στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα η πρόταση της προέδρου της μεγαλύτερης Βρετανικής κατασκευαστικής εταιρίας, Άλισον Κάρνγουοθ η οποία ζητά από τους εργοδότες να προσφέρουν στις γυναίκες διάλειμμα έξι ετών για να ασχοληθούν με το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Ποιες είναι οι παροχές μητρότητας στην Ελλάδα

O Σπύρος Παυλάτος, εργατολόγος δήλωσε στο STAR: «Η εργαζόμενη μητέρα έχει άδεια μητρότητας η οποία διαρκεί 17 εβδομάδες, οι 8 εβδομάδες πριν και οι 9 μετά τον τοκετό. Η άλλη άδεια που μπορεί να χορηγηθεί είναι η άδεια μειωμένου ωραρίου. Να πάρουν δηλαδή για χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού, άδεια μειωμένου ωραρίου. Είτε να προσέρχονται 1 ώρα αργότερα στην εργασία τους είτε να φεύγουν πιο νωρίς 1 ώρα. Εάν δεν πάρουν μειωμένο ωράριο 30 μηνών μπορούν να πάρουν άδεια 9 μηνών με αποδοχές».

Σύμφωνα με την εκτελεστική πρόεδρο της Land Securities τα εταιρικά τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού θα διαπιστώσουν σεβαστά οικονομικά πλεονεκτήματα εάν δώσουν χρόνο στις μαμάδες για την ανατροφή των παιδιών τους.

Οι Έλληνες εργοδότες ωστόσο έχουν αντίθετη άποψη παραβιάζοντας συχνά τη νομοθεσία μη δίνοντας ούτε τις προβλεπόμενες άδειες.

«Η άδεια τοκετού είναι δύσκολο να παραβιαστεί χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Για τις υπόλοιπες άδειες σίγουρα υπάρχουν παρεκκλίσεις και παραβιάσεις. Σήμερα η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη υπάρχει η απειλή της απόλυσης. Αν απολύσει ένας εργοδότης μίας έγκυο έχει κυρώσεις. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις που είναι παράνομες. Μέχρι και 18 μήνες μετά δεν μπορεί να απολυθεί» πρόσθεσε ο Σπύρος Παυλάτος.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν πάντως η ομιλία για το ίδιο θέμα του Nigel Farage του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

Ο Farage ισχυρίστηκε ότι μια μητέρα η οποία εργάζεται στο City του Λονδίνου έχοντας προηγουμένως διακόψει για την ανατροφή του παιδιού της «αξίζει πολύ λιγότερο για τον εργοδότη όταν επιστρέφει απ' όσο άξιζε όταν έφυγε».


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου