Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ένα σκυλί μπορεί να μας κάνει 10 χρόνια νεότερους

Λένε πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Και ομολογουμένως αυτή η άποψη ισχύει.
Πόσες φορές όταν δεν ήμασταν καλά, οι τετράποδοι φίλοι μας το αισθάνθηκαν και με τον τρόπο τους ήταν κοντά μας;
 Πόσες φορές επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα, μας την έφτιαξαν;   Οι στιγμές που περάσαμε ή που συνεχίζουμε να περνάμε με τα σκυλάκια μας, είναι πολλές, όμορφες, τρυφερές.

Η παρέα λοιπόν των μικρών τετράποδων σύμφωνα με νέα μελέτη μας χαρίζει χρόνια. Ή μάλλον μας κάνει να νιώθουμε "νιάτα".

Η μελέτη και το πείραμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St Andrews στην Σκωτία παρακολούθησαν 547 άτομα, ηλικίας 79 ετών, κατά μέσο όρο. Από όσους έλαβαν μέρος, 50 άτομα είναι ιδιοκτήτες σκύλων.

Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος προμηθεύτηκαν ένα επιταχυνσιόμετρο, το οποίο μέτραγε τις κινήσεις τους, για περίπου μία εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο διεξάχθηκε το πείραμα, ώστε να μετρά το σύνολο των κινήσεών τους, και πόσο δραστήριοι είναι.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Zhiqiang Feng από το τμήμα Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου St Andrews.

Η δήλωση του καθηγητή Zhigiang Feng

Σύμφωνα με το Healthy Medicine Network, o καθηγητής Feng δήλωσε: "Αν έχετε ένα σκυλί στο σπίτι, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας σας είναι περίπου ισοδύναμο με ένα άτομο δέκα χρόνια νεότερο. Δεν μπορείτε να προσθέσετε μία δεκαετία στη ζωή σας, αλλά το θέμα είναι ότι μπορείτε να σηκωθείτε και να κάνετε ο,τι κάνατε και πριν".

Τα αποτελέσματα

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Preventine Medicine και αναφέρει : "Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να παρακινήσει την προσωπική δραστηριότητα και επιτρέπει στους ηλικιωμένους να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, όπως η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, ανησυχίες για την προσωπική ασφάλεια, αλλά μπορούν να γίνουν και σωματικά δραστήριοι".

"Τα αποτελέσματα, μας δείχνουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου συνδέεται επίσης με αυξημένο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας σε άτομα άνω των 65 ετών. Oι ιδιοκτήτες σκύλων, ήταν 12% πιο δραστήριοι από τους μη κατέχοντες σκύλο".

Το πιο θετικό και όμορφο σημείο της έρευνας, είναι ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων παρουσίασαν πολύ χαμηλά επίπεδα άγχους, stress και κατάθλιψης, σε αντίθεση με αυτούς που δεν έχουν σκύλο. Μία ακόμη απόδειξη λοιπόν, πως οι σκύλοι δεν μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι μόνο των παιδιών, αλλά και δικοί μας και των παππούδων μας.

Γουφ!



pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου