Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Μίνι καύσωνας σήμερα - Φόβοι για πυρκαγιές

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Πρόσκαιρες νεφώσεις ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στα βόρεια ορεινά το απόγευμα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις μέχρι 6 μποφόρ στα νοτια.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα κάνουν την εμφάνισή τους τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα εμφανιστούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εμφανιστούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα νοτιά μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 19 έως 38 και πιθανώς τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αίθριος θα είναι ο καιρός, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές καευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Ο καιρός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές καευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία: από 22 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Φόβοι για πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για σήμερα, Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (Δυτική) και Νήσων,
Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,
Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας,
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,
Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (ανατολική),
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (ανατολική και νότια).

Οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου