Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Τέλος η απεργία λόγω επιστράτευσης

Τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοίνωσε το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μετά την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων. Το συνδικάτο των εργαζομένων στη ΔΕΗ διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει «τον αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων».

Η ΓΕΝΟΠ τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης «επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης» και απηύθυνε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας «να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ήταν η εξής:

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση τη χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης. Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης. Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία. Το δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος.Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα. Είμαστε Επιστρατευμένοι και όχι Υποταγμένοι»


Με την ανακοίνωση της λήξης της απεργίας η ηλεκτροπαραγωγή στις μονάδες άρχισε να αποκαθίσταται ταχύτατα καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας μετά την επίταξη. Ηδη άλλωστε από το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία επέστρεφαν στα εργοστάσια μετά την επίδοση των ατομικών φύλλων επίταξης.

Μόνο έξω από τον ΑΗΣ Καρδιάς είχε διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σύμφωνα με πρόεδρο του Σωματείου «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη, υπήρχε περίπτωση να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους εργαζόμενους που έχουν επιταχθεί να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Κάτι τέτοιο όμως είναι παράνομο και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να επιστρέψουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Αδαμίδης διευκρινίζοντας ότι αναμένεται σταδιακά η πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ.

Με τα δεδομένα αυτά η ζήτηση ρεύματος καλύπτεται πλήρως χωρίς να υπάρχει ανάγκη περικοπών. Σε πολιτικό επίπεδο, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Κυριακής, δηλώνοντας στο Mega ότι «η απεργία είναι υποκινούμενη» και «πως οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιούν γιαυτό και η απεργία δεν έχει μεγάλη συμμετοχή». Σημείωσε, δε, πως η απεργία δεν έχει συνδικαλιστικό αίτημα και γιαυτό κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι «οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την μικρή – ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις», ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται «για μια δημόσια και ενιαία επιχείρηση, που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό – κοινωνικό ρόλο της».

Ο αγώνας των εργαζομένων «έχει την συμπαράσταση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ελληνικής κοινωνίας» και «η κυβερνητική απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ αποκαλύπτει και το φόβο της απέναντι στον ελληνικό λαό και στη δυνατότητά του να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όποιος δεν τον τηρήσει θα υποστεί τις συνέπειες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στους συνδικαλιστές – δικτάτορες που ταλαιπωρούν τον λαό και επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτά που ήξεραν τελείωσαν σημειώνει» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για «αυταρχισμό και πολιτικό τσαμπουκά της κυβέρνησης» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ Γιώργος Μπίτζας, σημειώνοντας ότι «πάνε να στήσουν καρτέλ» στην ενέργεια. Η ΕΕ της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους και προσθέτει:

«Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί.»

Σε πολιτική ανυπακοή κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας «αντιλαϊκό και πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο» την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της επιχείρησης.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου