Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τρεις «βόμβες» απειλούν Πανεπιστήμια - σχολεία

Τρία ανοικτά μέτωπα στον χώρο της εκπαίδευσης καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος: τις κενές θέσεις στα σχολεία που φθάνουν τις 22.500, τη διαγραφή περί των 180.000 «αιώνιων» φοιτητών με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου, αλλά και το «κύμα» των μετεγγραφών πρωτοετών φοιτητών που απειλεί να «βουλιάξει» τα κεντρικά πανεπιστήμια και να «ερημώσει» τα περιφερειακά.
Μάλιστα, για το τελευταίο θέμα ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε χθες ότι δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση επίλυσής του.
«Το πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτό των μετεγγραφών. Πρέπει να το συζητήσουμε με την κυβέρνηση και τις αρχές των ΑΕΙ», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ενώ έριξε το «μπαλάκι» της ευθύνης στον προκάτοχό του, Κ. Αρβανιτόπουλο, λέγοντας ότι «τον Μάιο του 2014 χορηγήθηκε δικαίωμα μετεγγραφής και εμείς δεν μπορούσαμε να το αλλάξουμε μετά τις εκλογές, γιατί ο νομοθέτης θα καθίστατο κομπογιαννίτης». Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφής και θα μεταπηδήσουν από την περιφέρεια σε κεντρικά ΑΕΙ, προκαλώντας το? αδιαχώρητο.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επιδοθεί σ΄ έναν αγώνα δρόμου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα παρουσιαστούν στα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε χθες ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη να μην ισχύσει ο κανόνας «μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις» για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι προσλήψεις 

«Με βάση την αναλογία 1 προς 10 θα μπορούμε να προσλάβουμε το 2015-16 μόλις 450 άτομα. Ήδη, υπάρχουν 360 αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ προ του 2010. Να κάνουμε νέο διαγωνισμό για να προσλάβουμε τελικά 200 άτομα, ενώ έρχονται 30.000; Είναι μία σκληρή κατάσταση αυτή. Δεν νομίζω ότι η εκπαίδευση αντέχει άλλο», σημείωσε.Σύμφωνα με τον υπουργό, λόγω περισσότερων συνταξιοδοτήσεων φέτος απαιτείται η πρόσληψη περί των 22.500 αναπληρωτών, εκ των οποίων έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 19.500. «Θα έχουμε δηλαδή 3.000 λιγότερους καθηγητές και δασκάλους από αυτούς που ζητήσαμε», είπε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι για να καλυφθούν τα κενά θα ζητήσει από τους καθηγητές και τους δασκάλους να διδάξουν και μαθήματα παραπλήσια της ειδικότητάς τους.
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι «μέσα στον χειμώνα η πληθώρα των ειδικοτήτων θα εξορθολογιστεί», προσθέτοντας ότι «δεν το αντέχουμε να μείνουμε στη σημερινή κατάσταση από πλευρά και εκπαιδευτικής και οικονομικής». Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει τη διαγραφή τους στις 31 Αυγούστου. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Λοβέρδος, ειδικές ρυθμίσεις για την παράταση της φοίτησης μόνο για τους... φιλότιμους «αιώνιους» φοιτητές, που τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν προσπάθεια να πάρουν το πτυχίο τους, είναι δυνατόν τα ΑΕΙ να συμπεριλάβουν στους Οργανισμούς τους, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου