Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λίγες μέρες η απόφαση για τους ληστές στο Βελβεντό

Στις 10 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 2013 ο 20χρονος, τότε, Νίκος Ρωμανός όρμησε στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Βελβεντού και με προτεταμένο ένα καλάσνικοφ φώναξε απευθυνόμενος σε υπαλλήλους και πελάτες:
 «Ληστεία γίνεται. Μόνο τα χρήματα θέλουμε. Θα τα πάρουμε και θα φύγουμε. Δεν θα πειράξουμε κανέναν. Με τις τράπεζες τα έχουμε, όχι με εσάς».

Στη συνέχεια, μαζί με τον 25χρονο Γιάννη Μιχαηλίδη, που κρατούσε επαναληπτική καραμπίνα Maverick, διέταξε τον διευθυντή του υποκαταστήματος να θέσει σε λειτουργία το σύστημα χρονοκαθυστέρησης του χρηματοκιβωτίου, ενώ ανάγκασε τους πελάτες, περίπου οκτώ με δέκα άτομα, να συγκεντρωθούν στις δύο άκρες του καταστήματος με τα χέρια σηκωμένα.
Oταν μια γυναίκα παραπονέθηκε ότι έχει ασθενή στο σπίτι της, επέτρεψαν σε όλους τους πελάτες να φύγουν. Ακολούθως, τοποθέτησαν σε μπλε σακούλα τα χρήματα, ποσό ύψους 175.000 ευρώ, και αποχώρησαν.

Οι Μιχαηλίδης και Ρωμανός, όπως και ο Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος, 24 ετών, συνελήφθησαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο κέντρο της Βέροιας, όπου κατέληξαν (οδηγώντας ένα κλεμμένο βαν Mitsubishi) καταδιωκόμενοι από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Ημαθίας και Κοζάνης.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, Δημήτρης Πολίτης, 23 ετών, εντοπίστηκε σε διασταύρωση στην παλαιά εθνική οδό Κοζάνης – Βέροιας. Φορούσε ιατρική ποδιά και οδηγούσε κλεμμένο βαν που έμοιαζε με ασθενοφόρο. Εγκλωβίστηκε και συνελήφθη στα παλαιά ορυχεία της ΔΕΗ στο χωριό Κομμανός. Τη στιγμή της σύλληψής του φώναζε προς τους αστυνομικούς που τον είχαν περικυκλώσει: «Μη με πλησιάζετε γιατί θα αυτοκτονήσω. Μη με πυροβολείτε, θα παραδοθώ, αφού πρώτα κάψω το αυτοκίνητο (…) Μην πείτε στους άλλους ότι έβαλα φωτιά στο αυτοκίνητο μπροστά σας, ό,τι και να μου κάνετε δεν θα πω τίποτα».

Οι τελευταίοι δύο κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση, Ανάργυρος Ντάλιος, 23 ετών, και Φοίβος Χαρίσης-Πούλος, 24 ετών, βρέθηκαν και συνελήφθησαν μερικούς μήνες αργότερα (τέλος Απριλίου 2013) σε καφετέρια στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο πήραν μέρος στη ληστεία των ΕΛΤΑ στο Βελβεντό, που έγινε ταυτόχρονα με αυτή στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Φοίβος Χαρίσης-Πούλος αναγνωρίστηκε από υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, καθώς στη διάρκεια της ληστείας τού έπεσε η κουκούλα και αποκαλύφθηκαν τα χαρακτηριστικά του.
Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει επίσης ότι το γενετικό αποτύπωμα των Ντάλιου και Χαρίση-Πούλου «εμπεριέχεται σε γενετικούς τύπους που προσδιορίστηκαν σε αντικείμενα (γάντια, κλείστρο όπλων) που χρησιμοποιήθηκαν στη διπλή ληστεία του Βελβεντού.

Η δίκη των έξι κατηγορουμένων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε την 29η Νοεμβρίου του 2013, ενώ η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου.
Στην αγόρευσή του στις 8 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης πρότεινε μεν την καταδίκη των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή τους στη διπλή ληστεία, ωστόσο ζήτησε οι έξι νεαροί να μη δικαστούν για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Oπως είπε στην αγόρευσή του, τα ευρήματα που αφορούν πιθανή συμμετοχή των «έξι» στη «ΣΠΦ» αξιολογούνται στο πλαίσιο αυτοτελών υποθέσεων που δικάζονται ταυτόχρονα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και δεν μπορούν να συσχετιστούν με την υπόθεση της ληστείας στο Βελβεντό. Χαρακτήρισε μάλιστα «πρόδηλο δικονομικό σφάλμα» πιθανή καταδίκη (από το συγκεκριμένο πάντοτε δικαστήριο) των κατηγορουμένων για ένταξη και συμμετοχή στη «Συνωμοσία».
 Επιπλέον, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν παρέστησαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο ή στο στάδιο της προδικασίας αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
 «Η ειδική υπηρεσία που υποτίθεται ότι έχει ειδικοτέρα γνώση δεν πέρασε από το δικαστήριο», φέρεται να είπε στην αγόρευσή του ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου