Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Αδέσμευτη Κίνηση Ιατρών Κοζάνης: «Η εκλογική διαδικασία στον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης»

Η οικονομική κρίση και η κυβερνητική επιλογή για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, οδήγησε στην πλήρη αποσάρθρωση τις δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Η αύξηση της ανεργίας και του αριθμού των ανασφάλιστων, η μείωση μισθών και συντάξεων, η εγκληματικά αλόγιστη διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων (κλάδος συντάξεων και υγείας), σε συνδυασμό με την απουσία προσλήψεων στο ΕΣΥ και των περιορισμένων, με όρους εργασιακού μεσαίωνα, ατομικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, υποβάθμισε, έως εξαφανίσεως, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Με την πρόσφατη δημιουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε. (ενιαίο σύστημα αμοιβών νοσοκομείων), και των περιορισμό των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, η υγεία από αγαθό μεταβάλλεται σε προϊόν, ιδιαίτερα υψηλής χρηματικής αξίας, που θα παρέχεται μονοπωλιακά από εξειδικευμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, περιορίζοντας την δυνατότητα πρόσβασης στους χρήστες – αγοραστές υπηρεσιών υγείας, καταργώντας τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια και κλείνοντας τα μικρά (επαρχιακά) νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Με δεδομένο το απογοητευτικό τοπίο στις δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, μιας και από την φύση τους θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διασφάλιση, τόσο της δημόσιας υγείας (κοινωνικός ρόλος), όσο και των συμφερόντων των μελών τους (συνδικαλιστικός ρόλος).

Σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, οι παλαιοπαραταξιακές αντιπαραθέσεις, η διάσπαση και η αδιαφορία του ιατρικού σώματος θα επιταχύνει τις «μεταρρυθμιστικές» διαδικασίες στο χώρο της υγείας, και θα τις καταστήσει οριστικά αμετάκλητες.

Είναι η κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία το ιατρικό σώμα πρέπει να αποβάλλει την εσωστρέφεια του, να απενοχοποιηθεί απομονώνοντας τα μέλη που το εκθέτουν, να συσπειρωθεί και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, για να αποκτήσει δυνατό λόγο και θέση αποτροπής – ανατροπής των αποσαρθρωτικών κυβερνητικών πολιτικών.

Η προοπτική της συσπείρωσης επιβάλλει την αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των μελών του ιατρικού σώματος σ` αυτή την εκλογική διαδικασία, για την ανάδειξη των εκπροσώπων του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α.Κ.Ι. (ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ)

Με στόχο ο Σύλλογος μας να έχει σημαντικό κοινωνικό, επιστημονικό αλλά και συνδικαλιστικό ρόλο, οι στόχοι της Α.Κ.Ι. καθορίζονται ως εξής:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ


  1. Αναδιοργάνωση και επέκταση των δομών κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας: τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επεκταθούν σε όλους τους Δήμους, να μετατραπούν σε μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς με αυτόνομο καταστατικό λειτουργίας και διοίκησης. Η λειτουργίας τους θα βασίζεται τόσο στον εθελοντισμό, όσο και σε αμειβόμενο προσωπικό. Ανάπτυξη κινητών μονάδων υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια
  2. Δράσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας: τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα υγείας, και προτροπή του πληθυσμού σε προληπτικούς ελέγχους, από τις κινητές μονάδες υγείας.
  3. Χάρτης υγείας για την Π.Ε. Κοζάνης και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ι.Σ. και την Περιφέρεια, επέκταση του σε όλη την Δυτική Μακεδονία.
  4. Προβολή των θέσεων του ιατρικού σώματος στην κοινωνία, με την ανάδειξη του ρόλου του, και την απενοχοποίηση του με την απομόνωση εκείνων που το εκθέτουν.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ


  1. Διοργάνωση Επιστημονικών Ημερίδων και Συνεδρίων.
  2. Έκδοση Ηλεκτρονικού Επιστημονικού Περιοδικού.
  3. Δημιουργία, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ι.Σ. Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας
  4. Επιστημονικές ομάδες εργασίας: Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα των σαρωτικών αλλαγών που σχεδιάζονται στην Υγεία, την αναγκαιότητα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί ως επιστήμονες που δραστηριοποιούμαστε στην επαρχία και την απαίτηση να είμαστε ένας ξεχωριστός και δυναμικός Ιατρικός Σύλλογος πρέπει και μπορούμε να προωθήσουμε τη δημιουργία επιστημονικών ομάδων που θα συμμετέχουν με εργασίες σε Ελληνικά, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια (υπό την αιγίδα του ΙΣΚ) και να συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια για Επιδημιολογικές Μελέτες. Επίσης να συμμετέχουμε δυναμικά σε θέματα υγείας στα Σχολεία, στους διάφορους Συλλόγους, στα ΚΑΠΗ, κ.α.


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ


  1. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω του Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή γιατρού για τους ασφαλισμένους
  2. Επιδοτήσεις νέων γιατρών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ για την έναρξη ιδιωτικού ιατρείου ή και πολυϊατρείων.
  3. Στήριξη των νέων συναδέλφων μέσω προβολής τους από το site, την ιατρική τηλεοπτική εκπομπή και τις επιστημονικές δράσεις του Ι.Σ.
  4. Ιατρικές ομάδες με πακέτα προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών στις γείτονες χώρες (ιατρικός τουρισμός) και όχι μόνο. Όλα αυτά είναι αναγκαία αν σκεφτούμε ότι εφαρμόζονται ήδη από κάποιες χώρες, είμαστε ήδη πάρα πολλοί και πρέπει να είμαστε πάντα μπροστά.
  5. Διασφάλιση των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται μόνιμα στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας από τον αθέμιτο και περιστασιακό ανταγωνισμό, συναδέλφων με έδρα σε άλλες περιοχές.
  6. Δράσεις για την αναστολή ελέγχου των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας από επιχειρηματικά συμφέροντα: αναστολή λειτουργίας της ΕΣΑΝ Α.Ε. που θίγει άμεσα και με καταστροφικό τρόπο τις δομές και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
  7. Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και των διαγνωστικών εξετάσεων με επιστημονικά και όχι οικονομικά κριτήρια.
  8. Δράσεις για την αναστολή της μετανάστευσης του ιατρικού προσωπικού, μέσα από τον Π.Ι.Σ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ 
(«ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» ΚΑΙ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)

Οι θέσεις του ΙΣΚ για την πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή φροντίδα υγείας όπως διατυπώθηκαν προς το ΥΥ&ΚΑ τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να επικαιροποιηθούν δεδομένης της κοσμογονίας που συντελέστηκε στο χώρο της υγείας την τριετία 2001-2014.

Πάγια θέση της Α.Κ.Ι. όπως έχει εκφραστεί δημόσια από εκπροσώπους της, είναι:

  • Η ενδυνάμωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ) με στελεχιακό δυναμικό (ιατρούς, νοσηλευτές, έτερο προσωπικό) και υλικοτεχνική υποστήριξη (εργαστήρια) ώστε να αποτρέπεται η αθρόα και πολλές φορές χωρίς σημαντικό ιατρικό λόγο προσέλευση ασθενών στα Νοσοκομεία μας.
  • Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών νοσοκομειακής περίθαλψης, με την πλήρη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ήδη υπαρχόντων κλινικών, με παράλληλη την ανάπτυξη νέων, έτσι ώστε ο πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας να μην υποχρεούται σε μετακινήσεις εκτός των ορίων της περιφέρειας μας.
  • Η δημιουργία τμημάτων ΤΕΠ και ενός τουλάχιστον Κέντρου Αντιμετώπισης Τραύματος στον άξονα της Εγνατίας Οδού.
  • Η Ανάπτυξη και πλήρης στελέχωση του Παραρτήματος και των Τομέων του Ε.Κ.Α.Β. στη Δυτική Μακεδονία.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου