Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο βαθμός στις Πανελλαδικές, εισιτήριο για μετεγγραφή

Η επίδοση των δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων μετεγγραφής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξελίσσεται, κατά πάσα πιθανότητα, σε κρησάρα για το πού ακριβώς θα καταλήξουν.
Ο βαθμός πρόσβασης αναμένεται να αποτελέσει το κριτήριο από το οποίο θα καθοριστεί τελικά πού θα κατανεμηθούν οι δικαιούχοι, μεταξύ ομοειδών τμημάτων σε πανεπιστήμια της ίδιας περιφέρειας (π.χ. ανάμεσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πάντειο, στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, ίσως και Χαλκίδας, στο Αριστοτέλειο και το Μακεδονίας κ.λπ.), προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αναμενόμενο  αδιαχώρητο στα τμήματα υψηλής ζήτησης των κεντρικών πανεπιστημίων.
Στην επιλογή αυτή φαίνεται ότι καταλήγει το υπουργείο Παιδείας που προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο αλαλούμ από τις μετεγγραφές που τείνουν να εξελιχθούν για την κυβέρνηση σε «ΕΝΦΙΑ της εκπαίδευσης» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πανεπιστημιακοί.
Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή ή τη Δευτέρα μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι μετεγγραφές. Σημειώνεται μάλιστα ότι όπως είπε χθες ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος θα δοθεί προθεσμία μόλις πέντε ημερών, η οποία θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών, για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους (σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο υπουργείο) οι δικαιούχοι...

Στην εκδοχή ανάδειξης της επίδοσης στις Εξετάσεις ως κριτηρίου μετεγγραφής συγκλίνουν και οι πανεπιστημιακοί. Χαρακτηριστικά, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κ. Γάτσιος είπε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός αντίστοιχα τμήματα στην ίδια περιφέρεια, οι μετεγγραφόμενοι θα πρέπει να κατανέμονται ισάριθμα σε όλα, στη βάση της προτίμησής τους και της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές». Και ζήτησε του χρόνου να θεσπιστεί νέα διαδικασία, κοινωνικά δίκαιη και με διαφανή κριτήρια, η οποία όμως να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις δυνατότητες των ΑΕΙ.
Τα έως σήμερα δεδομένα για τις μετεγγραφές, όπως τα ανέλυσε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής - και νωρίτερα στην τηλεόραση του Σκάι - είναι τα εξής:

- Από 15.000 έως 30.000 εκτιμώνται οι αναμενόμενοι δικαιούχοι μετεγγραφής άνευ οικονομικών κριτηρίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Ο δεύτερος αριθμός αντιπροσωπεύει ποσοστό σχεδόν 40% του αριθμού των εφετινών εισακτέων (!) και είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος - «απειλητικό» τον χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας...
- Εφόσον η πρόβλεψη για τσουνάμι μετεγγραφών επαληθευτεί, τότε ο υπάρχων νόμος το επόμενο έτος θα αντικατασταθεί από άλλον που θα θεσπίζει και οικονομικά κριτήρια για να λάβει κάποιος μετεγγραφή, σε οποιαδήποτε κατηγορία και αν ανήκει.
- Μόλις 500 άτομα υπολογίζεται να ζητήσουν μετεγγραφή με βάση τα οικονομικά κριτήρια, που προσέθεσε ο Α. Λοβέρδος στους δικαιούχους (με ποσόστωση έως 10% των εισακτέων σε κάθε τμήμα) για να βοηθήσει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες.
- Στις περιπτώσεις που ένα τμήμα υψηλής ζήτησης μπορεί να εκπαιδεύσει π.χ. 200 πρόσθετους εισακτέους αλλά κατατεθούν 1.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει αναγκαστικά κατανομή των αιτούντων σε άλλα ομοειδή τμήματα γειτονικών ιδρυμάτων. Το κριτήριο για την επιλογή ποιος θα πάει πού θα είναι πιθανότατα ο βαθμός πρόσβασης των αιτούντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο σε αντίστοιχα τμήματα, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις πρόσφατες σχετικές υπουργικές αποφάσεις και όχι σε συγγενικά.
- Στις περιπτώσεις δύο αδελφών που σπουδάζουν σε πόλεις διαφορετικές από αυτήν όπου κατοικεί η οικογένεια, η μετεγγραφή του πρωτοετούς θα γίνεται είτε εκεί που είναι το σπίτι των γονιών του ή του αδελφού/ης και όχι όπου θέλει.
- Δεν δικαιούνται μετεγγραφής οι εισαχθέντες με το 10%.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου