Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς διαβάζει στην Αιανή το Δίσκο της Φαιστού

Το Γυμνάσιο Αιανής, είχε την τιμή να υποδεχθεί στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αιανής τον Δρ Γκάρεθ Όουενς, Γλωσσολόγο-Αρχαιολόγο και συντονιστή του Προγράμματος «ERASMUS +» του ΤΕΙ Κρήτης.
Ο διακεκριμένος Ελληνοβρετανός καθηγητής τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη μελέτη του Δίσκου της Φαιστού, το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης και σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Τζον Κόλεμαν έχουν δημοσιεύσει τη δική τους «Ανάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού.
Οι μαθητές του Γυμνασίου, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού μουσείου, αφού πήραν τα εύσημα του καθηγητή για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της αρχαίας ένδυσης και της παρασκευής του ψωμιού, απόλαυσαν την ομιλία του για τα «Μυστικά του Δίσκου της Φαιστού».
Σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, με ιδιαίτερο χιούμορ, οικεία διάθεση και έντονη αγάπη για τη δουλειά του και τη χώρα μας, κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να αποκαλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μυστικά του «πρώτου μινωικού cd rom» όπως χαρακτηριστικά το χαρακτήρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Όουενς ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή. Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο, και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε, ενώ αναφέρθηκε σε έννοιες όπως Υγεία, Αγάπη, Οικογένεια, Εκπαίδευση, Συνεργασία και Έρευνα, αξίες που δεν έχουν αλλάξει στο πέρασμα των αιώνων.
Κλείνοντας την ομιλία του και αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τον κόσμο για την καταπληκτική φιλοξενία, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.



ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου