Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 102η επέτειος απελευθέρωσης της Σιάτιστας

Η Σιάτιστα τίμησε χθες με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα την 102η επέτειο απελευθέρωσής της από τους Τούρκους.Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Φίλιο Γεώργιο, Φιλόλογο, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου του 1912 κατά την οποία απελευθερώθηκε η Σιάτιστα από τον τουρκικό ζυγό. Η μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912 υπήρξε σταθμός και κορυφαία έκφραση στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.



Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βοΐου, τη Βουλευτή κα Ραχήλ Μακρή, τον Περιφερειάρχη Δυτική Μακεδονίας, τον Διοικητή της 9ης Ταχιαρχίας Πεζικού, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τον Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιδήμαρχο Αποκορώνου Χανίων κ. Λιμαντζάκη Λεωνίδα, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, τον κοσμήτωρ της Παγκρητίου Ένωσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, Συλλόγων Κρητών Ν. Χανίων, εκπροσώπους Συλλόγων της περιοχής Κισσάμου της Κρήτης, απογόνων Κρητών Αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, τους Συλλόγους Σιατιστέων Θεσσαλονίκης και Αθηνών -Πειραιώς, τον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Σιάτιστας.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση στην κεντρικό οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βοΐου, μέλη Συλλόγων της Κρήτης, του Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης «Η Αγία Παρασκευή», του σώματος εθελοντριών – νοσηλευτριών του Περιφερειακού Τμήματος Κοζάνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Ιππικού Συλλόγου Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος» και της Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο από τη Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, και στη συνέχεια ο Δήμος παρέθεσε δεξίωση στο ξενοδοχείο «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» για τους επισήμους και τον κόσμο, όπου ο Σύλλογος Βοϊωτών χόρεψε και τραγούδησε παραδοσιακούς χορούς.

Η Δημοτική Αρχή Βοΐου ευχαριστεί και συγχαίρει τη χορωδία γυναικών Σιάτιστας, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας και τον καθηγητή Μουσικής κ. Ανδρέου Στέργιο για την μουσική εκδήλωση. Επίσης, ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους μαθητές για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση, καθώς και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων, τους εκπροσώπους Συλλόγων της Κρήτης, τον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης, το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης του Ε.Ε.Σ., και τη Φιλαρμονική του Δήμου για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση, αλλά και όλο τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και καταχειροκρότησαν την παρέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου