Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Περίθαλψη για 1,5 εκ. ανασφάλιστους,οι προϋποθέσεις

Πέντε επιλογές για να μη μείνουν χωρίς βιβλιάριο ασθενείας έχουν όσοι μένουν ανασφάλιστοι λόγω χρεών, λόγω διακοπής επαγγέλματος, λόγω ανεργίας για 12 ή περισσότερους μήνες, αλλά και όσοι δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν «καρτέλα ενσήμων».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, με διαφορετικά όμως «πακέτα» καλύψεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας προβλέπεται για πέντε κατηγορίες και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

- Ανασφάλιστοι που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας είτε λόγω χρεών στα Ταμεία, είτε επειδή δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν "καρτέλα ενσήμων".

- Ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ και το εισόδημά τους τα έτη 2011 έως 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ

- Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, μετά από αίτηση που υποβάλλουν στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.

- Άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές.

-Άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών. Έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, μέσω ΟΑΕΔ, εφόσον:

a.Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές δίμηνο, πριν από την υποβολή της αίτησης και κατέχουν κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται κάθε μήνα.

b.Δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

Επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια, καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος



sknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου