Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Έτσι φτάσαμε στο θαύμα των 23 εκατ. τουριστών

Από τα 18 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος για τη φετινή χρονιά, στις 20,5 εκατ. αφίξεις σήμερα, εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας (περίπου 2,5 εκατ. αφίξεις επιπλέον). Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι συνολικές αφίξεις -με όλα τα μέσα- κινείται πια προς το επίπεδο των 23 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά τουριστικά δεδομένα.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η καλύτερη σχέση ποιότητας- τιμής που εμφανίζουν φέτος οι ελληνικοί προορισμοί εξηγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκτόξευση της επισκεψιμότητας και τα περίπου τρία εκατ. παραπάνω αεροπορικές θέσεις που κλείστηκαν φέτος για τους ελληνικούς προορισμούς, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα τέσσερις φορές καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη του φετινού τουριστικού ρεκόρ ήταν το γεγονός πως η χώρα κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του 2012 και τελικά επωφελήθηκε από την αρνητική δημοσιότητα των προηγούμενων χρόνων. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα βρισκόνταν ήδη στο επίκεντρο της δημοσιότητας, και παρά το οτι τα δημοσιεύματα για την ελληνική πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν ήταν ευνοϊκά, έκαναν γνωστή τη χώρα ως προορισμό.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, η σταθερή εικόνα που παρουσιάζει φέτος η χώρα, όπως επίσης και το γεγονός πως προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κυρίως τομέα έδρασαν υποστηρικτικά στην ανάκαμψη των τουριστικών αφίξεων και στην τόνωση των εσόδων. Τέλος η καλύτερη προβολή στις βασικές ξένες αγορές και η ανάδειξη ενός “κρυμμένου” μέχρι πρότινος προϊόντος (μπουτίκ ξενοδοχεία, luxury τουρισμός κ.ά) βοήθησαν στην αύξηση των πακέτων για Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, παρά τα φετινά απανωτά τουριστικά ρεκόρ, οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά θα είναι συγκρατημένες, καθώς ο αριθμός των παραμέτρων που ενδεχομένως να ανατρέψουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού είναι αυτή τη φορά περισσότερες. Μεταξύ αυτών η κρίση στη ρωσική τουριστική αγορά, η πιθανότητα εκλογών στην Ελλάδα και το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Από τα θετικά πάντως της φετινής σεζόν ξεχωρίζει η αύξηση 23,5% στις αφίξεις ξένων τουρσιτών κατά το μήνα Οκτώβριο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που δίνει ελπίδες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως επίσης και το οτι παρατηρείται “διάχυση” του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς μικρότερους ή λιγότερο καθιερωμένους προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με καθιερωμένους προορισμούς που κινήθηκαν με μονοψήφια ποσοστά αύξησης.



capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου