Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η θετική σκέψη βελτιώνει τη φυσική κατάσταση

Η επίδραση των υποσυνείδητων μηνυμάτων πιο σημαντική ακόμη κι από την άσκηση
Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να παραμένει κανείς δραστήριος και ενεργός όσο γερνάει: τη «δύναμη» της θετικής σκέψης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πεποίθηση της «καλής διάθεσης» στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση, όσο περνούν τα χρόνια.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν, ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι οποίοι εκτίθενται υποσυνείδητα σε θετικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση, εμφανίζουν βελτιωμένη σωματική υγεία.

Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς τα στερεότυπα για το γήρας μπορεί να επηρεάζουν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους. Έτσι, έδειξαν σε μερικούς μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους θετικά μηνύματα γύρω από τη διαδικασία του γήρατος και έκαναν συγκρίσεις με μια ομάδα εθελοντών στους οποίους δεν έδειξαν αυτά τα θετικά μηνύματα.

Μετά από τρεις εβδομάδες, η πρώτη ομάδα εμφάνιζε βελτίωση στη σωματική υγεία, με τους εθελοντές να περπατούν και να ισορροπούν καλύτερα και να μπορούν να σηκώνονται με μεγαλύτερη ευκολία από την καρέκλα.

Ακόμη, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι εθελοντές εμφάνισαν και ψυχολογικές βελτιώσεις: ενισχύθηκαν τα θετικά στερεότυπα για το γήρας, ενώ συνέβη το αντίθετο με τα αρνητικά, με τα πρώτα να επηρεάζουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν κανείς τον εαυτό του.

Η επίδραση των υποσυνείδητων μηνυμάτων ήταν πιο αποτελεσματική από την άσκηση διάρκειας έξι μηνών, όπως υποστήριζε προηγούμενη έρευνα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Becca Levy, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, τα υποσυνείδητα μηνύματα βοήθησαν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα αρνητικά στερεότυπα που η κοινωνία «επιβάλλει» στους ηλικιωμένους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ και του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.




newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου