Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση

Όσοι εργάζονταν σε πιο «δραστήρια» περιβάλλοντα διατηρούσαν το υψηλό IQ τους
Η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε «fit» όσο περνούν τα χρόνια.

Ωστόσο, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το μυαλό σας… εύστροφο, είναι να φροντίζετε να ασχολείστε με κάτι… περίπλοκο.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, όσοι απασχολούνται με πιο περίπλοκα επαγγέλματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τις γνωστικές τους λειτουργίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τα στοιχεία μιας ομάδας ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Σκωτία πριν από περίπου 80 χρόνια (Lothian Birth Cohort 1936) και ταίριαξε τα δεδομένα IQ των ανθρώπων, στην ηλικία των 11 και 70 ετών, με τα επαγγέλματά τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, τα επαγγέλματα ταξινομήθηκαν σύμφωνα με την περιπλοκότητά τους, ενώ οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Herriott-Watt και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασαν το κατά πόσο υπήρχε σχέση ανάμεσα στη φύση ενός επαγγέλματος και την αλλαγή στο επίπεδο IQ τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, όσοι εργάζονταν σε πιο «δραστήρια» περιβάλλοντα διατηρούσαν το υψηλό IQ τους με μεγαλύτερη συνέπεια.

Ωστόσο -σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- οι ερευνητές δίστασαν να δηλώσουν με σιγουριά ότι αυτό θα παρέμενε σε ισχύ αργότερα στη ζωή τους.

Οι λόγοι που μπορεί να προκαλούν αυτήν την επίδραση είναι άγνωστοι, όμως ορισμένοι αναφέρουν ότι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται κανείς ενθαρρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, δρώντας προστατευτικά έναντι της γήρανσης αυτού. Άλλοι επισημαίνουν, ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν υψηλότερες γνωστικές ικανότητες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν πιο περίπλοκα επαγγέλματα.



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου