Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Έγινε μοναχός για να γλυτώσει τα ισόβια αλλά...

Αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις εντός και εκτός του Αγίου Όρους προκάλεσε η είδηση της σύλληψης ενός 48χρονου που είχε καταδικαστεί από το κακουργιοδικείο Αθηνών σε τρις ισόβια για την κατάχρηση 9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία των δήμων Δάφνης και Υμηττού στην Αθήνα επιλέγοντας να ζει κρυφά ως δόκιμος μοναχός στον Άθωνα.

Συνολικά, σε βάρος του 48χρονου διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν 13 δικαστικές αποφάσεις για απάτη, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, χρέη προς το δημόσιο κ.ά., με τις οποίες καταδικάστηκε -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας- σε τρις ισόβια, εννέα έτη και 69 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για πρώην δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος, με βάση πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών Αττικής, ως ελεγκτής εσόδων -εξόδων των δήμων Δάφνης και Υμηττού, καταχράστηκε, το διάστημα από το 1995 έως το 2002, το χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

Απομονωμένος

Την απομόνωση που προσφέρει το Άγιο Όρος είχε επιλέξει τα τελευταία χρόνια, ζώντας ερημικά σε απομακρυσμένα μικρά κελιά και σκήτες, ο 48χρονος. Τα τελευταία χρόνια δεν είχε δώσει σημεία ζωής στην Αθήνα. Τα ίχνη του όμως εντοπίστηκαν πριν από λίγο καιρό στο Άγιο Όρος, όπου τέθηκε υπό παρακολούθηση από την Αστυνομία. Τελικά οι διωκτικές αρχές ταυτοποίησαν τα στοιχεία του και προχώρησαν στη σύλληψή του.

Η είδηση της σύλληψής προκάλεσε σειρά ζωηρών συζητήσεων εντός και εκτός του Αγίου Όρους, τόσο για τα κίνητρα των πράξεών του όσο και για το ότι επέλεξε την σκληρή και δύσκολη μοναστική ζωή από την καταφυγή σε κάποιο εξωτικό προορισμό με τα εκατομμύρια ευρώ που είχε υπεξαιρέσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 48χρονος είχε βρει καταφύγιο σε απομονωμένα κελιά και σκήτες χωρίς να είναι εγγεγραμμένος ως μοναχός σε κάποια από τις 20 μοναστικές αδελφότητες του Άθωνα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έβρισκε κατάλυμα σε κελιά ζηλωτών μοναχών, οι οποίοι είναι αποκομμένοι από την Αθωνική μοναστική κοινότητα και την κοινοβιακή ζωή. «Δεν είχε καμία σχέση με κανένα, κυκλοφορούσε σαν φάντασμα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένος σε κάποια μοναστική αδελφότητα» ανέφεραν στο Real.gr αγιορείτες μοναχοί.

Η είδηση της σύλληψης τροφοδότησε ποικίλες συζητήσεις. Σε ορισμένους αγιορείτικους κύκλους επικράτησε ενόχληση από το περιστατικό με μοναχούς να δηλώνουν ότι τέτοιου είδους περιστατικά είναι τυχαία, δεν συνάδουν με την χριστιανική διδασκαλία, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το μοναστικό σχήμα για να καλύψει έκνομες πράξεις και δραστηριότητες.

Παράλληλα, οι ίδιοι αγιορείτικοι κύκλοι σημειώνουν ότι τέτοια περιστατικά δεν θα πρέπει να συγχέονται με την εικόνα του ορθόδοξου μοναχισμού και την αγιορείτικη τάξη και παράδοση.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη άποψη. «Μήπως ο ίδιος με την πράξη του αυτή επέλεξε την προσωπική του ειρκτή εντός του Αγίου Όρους στην απομόνωση, που αυτό προσφέρει για να μετανοήσει για τη στάση και τον τρόπο ζωής του; Δεν πήγε στη Βραζιλία ή σε κάποιο εξωτικό προορισμό, αλλά αντίθετα επέλεξε τον Άθωνα. Μήπως αυτό θα πρέπει να τροφοδοτήσει και άλλες βαθύτερες σκέψεις μας πέραν των προφανών;» ανέφερε στο Real.gr έτερος αγιορείτης μοναχός που έσπευσε όμως να διαχωρίσει το γεγονός της σύλληψης των καταδικαστικών αποφάσεων και των άλλων κατηγοριών που βαρύνουν τον 48χρονο φερόμενο ως δόκιμο μοναχό από τα ενδεχόμενα βαθύτερα πνευματικά αντανακλαστικά που τον οδήγησαν να απομονωθεί στο Άγιο Όρος.



Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου