Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Όλα όσα αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή παρουσίαση - Ο σκελετός, τα νομίσματα και η Καρυάτιδα

Οι λεπτομέρειες από την εύρεση του σκελετού, τα νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το... μυστήριο με το σπασμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας αποκαλύφθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ανασκαφικού έργου στον τάφο της Αμφίπολης, διάρκειας 3,5 ωρών, που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Κατερίνα Περιστέρη, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως έχουν βρεθεί κινητά ευρήματα, όπως κεραμική (μελαμβαφή, όχι όμως και ερυθρόμορφη αν και δεν έχει αναλυθεί το υλικό), καθώς και νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είπε πως πρόκειται για πλούσιο υλικό το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί.

Η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών επανέλαβε ότι με το Λιοντάρι στην κορυφή, μάλλον ο νεκρός είναι ένας πολύ σημαντικός άνδρας. «Δεν θα μπω σε θεωρίες συνωμοσίας πως είναι ο Μέγας Αλέξανδρος» είπε αλλά όταν ρωτήθηκε αν μπορεί ο "ένοικος" να ανήκει στην οικογένεια του Στρατηλάτη, δεν απέκλεισε τίποτα. Ούτε το ενδεχόμενο να είναι τελικά ο Μέγας Αλέξανδρός. «Δεν λέμε ονόματα» είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σκελετός που βρέθηκε να μην είναι ο μοναδικός. «Αυτόν βρήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.


Στο μεταξύ, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είπε πως στη βάση του Λέοντα βρέθηκαν ασπίδες και από αυτό συμπεραίνεται πως στον τάφο έχει ταφεί άνδρας με σημαντικό αξίωμα.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη πως το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα επισκέψιμο. Για πρώτη φορά μάθαμε επίσης, όπως είπε ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής πως το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο του, αλλά ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το μνημείο σφραγίστηκε μετά τη λεηλασία του κάποια στιγμή τα ρωμαϊκά χρόνια, η επίχωση στο εσωτερικό του είναι σύγχρονη με τους τοίχους σφράγισης, τα δε ανοίγματα στα τύμπανα των διαφραγματικών τοίχων δεν έγιναν από τυμβωρύχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν τα χώματα της επίχωσης.

Δεν έχουν βρεθεί επιγραφές, ενώ κάποια τεκτονικά γράμματα, Ε και Α, πάνω στον περίβολο που προφανώς έγιναν για την παραγγελία του υλικού, ταιριάζουν με τη χρονολόγηση του περιβόλου και αποτελούν αντικείμενο μελέτης.

Η παρέμβαση της Μενδώνη για τον σκελετό

Όταν η ένταση... ανέβηκε με την άρνηση της Κατερίνας Περιστέρη να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις για το πως και που βρέθηκε ο σκελετός, στη συζήτηση παρενέβη η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που άδειασε την επικεφαλής των ανασκαφών.

«Επειδή δεν μου αρέσουν οι ερωτήσεις που γίνονται αλλά ούτε και οι απαντήσεις που δίνονται», είπε παρεμβαίνοντας και στη συνέχεια έδωσε πληροφορίες που δεν είχαμε ακούσει άλλη φορά για τον σκελετό της Αμφίπολης.

Όπως είπε, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικά εντός και εκτός του ταφικού ορύγματος. Το κρανίο βρέθηκε σε κάποια απόσταση από το όρυγμα, ακριβώς απέξω από αυτό εντοπίστηκε η κάτω γνάθος και μέσα στο όρυγμα βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού.

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη, αν παρατηρήσει κανείς τα οστά βλέπει ότι έχει και τα μεγάλα κόκαλα των ποδιών και τα κόκαλα των χεριών, πλευρά και μέλη της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τη λεκάνη, η οποία από την πτώση των άνω λίθων είναι σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, ώστε να μην επιτρέπει στους αρχαιολόγους να πουν αν είναι ανδρική ή γυναικεία.

Αναφερόμενη, δε, στις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως η κ. Περιστέρη ότι αφαιρέθηκαν μαζί με τα οστά χώματα, αυτό, όπως είπε, έγινε «για τον πολύ απλό λόγο ότι αν το σύγχρονο γενετικό υλικό, δηλαδή τα χέρια αρχαιολόγων, εργατών κλπ., άγγιζαν το αρχαίο, αυτομάτως θα εξαφάνιζαν ή θα διατάραζαν πληροφορίες τις οποίες μπορεί να έχει διασώσει η γη».


Το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας

Στις Καρυάτιδες, η ανασκαφή έγινε με μεγάλη προσοχή, είπε η κα Περιστέρη, η οποία αποκάλυψε και πως υπέστη ζημιές το πρόσωπο της μιας από τις δυο. Ένα δοκάρι ήταν πεσμένο μπροστά στο πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας. Το δοκάρι, που βρέθηκε μέσα στα χώματα, όταν έπεσε, κατέστρεψε το πρόσωπό της.
Η επικεφαλής της ανασκαφής παρουσίασε μάλιστα φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου που βρέθηκε στο έδαφος του τάφου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΦΑΤΖΗΣ






newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου