Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Λίστα Λαγκάρντ: τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, ποια μεγάλα ονόματα με εκατομμύρια

Δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν κρυμμένη μια λίστα με 2.000 ονόματα καταθέτων της τράπεζας HSBC της Γενεύης η οποία ουδέποτε είχε ερευνηθεί , έρχονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Μετά από επιμονή και υπομονή των οικονομικών εισαγγελέων κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη αλλά και του επικούρου εισαγγελέα Γιάννη Δραγατση (ο όποιος έχει την ευθύνη των ερευνών της λίστας της HSBC) και των αξιωματούχων του Σώματος ο έλεγχος για τα πρώτα 150 ονόματα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του. Ήδη σε πολλούς επιχειρηματίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και τα φύλλα ελέγχουν ήδη έχουν φτάσει στις αρμόδιες εφορίες.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες πρόκειται για:
1. Έναν Διαχειριστή κεφαλαίων. Ο Fund MANAGER φέρεται να μην δικαιολογεί το ποσό των 10 έκ ευρώ. Η οικογένεια του διατηρούσε μια από τις πλέον γνωστες ελληνικές βιομηχανίες η οποία τώρα έχει πουληθεί.
2. Mια απόγονο διάσημης οικογενείας βιομηχάνων. Η εταιρία που διατηρούσαν σχεδόν για 150 χρόνια ανέστειλε την λειτουργία της πριν από περίπου 30 χρόνια. Η ίδια διαθέτει ένα εκπληκτικό Challet στην Ελβετία και ένα τεράστιο διαμέρισμα στην Ηρώδου του Αττικού. Δεν κατάφερε να δικαιολογήσει περίπου 3,5 έκ ευρώ αν και οι καταθέσεις της ήταν πολύ υψηλότερες.
3. Μια επιχειρηματία . Η ιδία φέρεται να δραστηριοποιείται στον χώρο των ακίνητων. Δεν φαίνεται να δικαιολογεί 14 έκ ευρώ παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις της στην τράπεζα HSBC είναι πολύ μικρότερες.
4. Μια δικηγόρο . Πρόκειται για μια γνωστή δικηγόρο των Αθηνών που ποτέ δεν έχει απασχολήσει την επικαιρότητα αλλά δεν φαίνεται να δικαιολογεί περίπου 5 έκ ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν προ ολίγων μηνών όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των μεγάλων ΔΟΥ της Αθήνας. Αντικείμενο ήταν το «σπάσιμο» του ελέγχου των ονομάτων της λίστας Lagarde σε όλες τις μεγάλες εφορίες.

Αυτό έγινε καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή ο έλεγχος της λίστας ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, με επακόλουθο τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά εξαιτίας του υπέρογκου φόρτου εργασίας και της έλλειψης προσωπικού. Την υψηλή εποπτεία της λίστας αναλαμβάνουν πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς (αντεισαγγελείς Εφετών ) Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει την day to day εποπτεία και ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων. Ο κ. Δραγάτσης έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το οικονομικό έγκλημα (υπόθεση Λαυρεντιάδη), γνωρίζει οικονομικά – τελειώνει σύντομα το μεταπτυχιακό του -, είναι επίμονος και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν δεν κάνει πίσω στη διερεύνηση υποθέσεων που αγγίζουν μεγάλους επιχειρηματίες, όσο ισχυρές διασυνδέσεις και αν διαθέτουν αυτοί.

Όπως πληροφορούνται τα «Παραπολιτικά» τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγγραφή των φύλλων έλεγχου σε τουλάχιστον 10 κατάθετες της λίστας Λαγκάρντ που όπως λέγεται στον ΣΔΟΕ έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για :

· Γνωστή Οικογένεια Βιομηχάνων (4 άτομα) που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με την ενέργεια.
· Επιχειρηματική οικογένεια στον χώρο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας. Τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε μια μεγάλη εξαγορά που συζητήθηκε ευρέως.
· Επιχειρηματία από τον χώρο της ένδυσης. Ο ίδιος πλέον δεν δραστηριοποιείται πλέον επιχειρηματικά . Διαθέτει μια μεγάλη κατοικία στα Βόρεια Προάστια και δηλώνει fun της Μυκόνου που διατηρεί μεγάλη κατοικία.
· Επιχειρηματική οικογένεια από τον χώρο του λιανικού εμπορίου.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει ακόμα τα περισσότερα πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ και τα οποία εμφανίζονται δικαιούχοι ή διαχειριστές σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους από 3.000.000 έως 550.000.000 δολάρια. Μάλιστα από τον ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι:

Ερευνονται κάποιες γυναίκες με το επάγγελμα νοικοκυρές είχαν την δεκαετία του 2000 λογαριασμούς στην HSBC της Γενεύης ποσών που ξεπερνούν ακόμα και τα 3 .000.000 ευρώ. Το γεγονός ότι πρόκειται για άγνωστα ονόματα κυρίως γυναίκες με το επάγγελμα νοικοκυρές που δεν είχαν καμία οικονομική επιφάνεια προξένησε την εντύπωση των αρχών. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σχετικά απλή άλλα χρονοβόρα. Ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ενώ έγινε και σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις. Από το άνοιγμα των οικογενειακών τραπεζικών λογαριασμών και την ανάγνωση των φορολογικών δηλώσεων διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά αυτά ποσά αυτά δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Τότε στο Σώμα για να συμπληρώσουν το πάζλ άρχισαν να διερευνούν το παρελθόν των συζύγων τους η στενών συγγενών τους. Έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία κυρίως στην δεκαετία του 2000 άλλα και νωρίτερα είχαν διατελέσει διορισμένα κορυφαία στελέχη δημοσίων Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών και άλλα υπουργεία. Δηλαδή μεταξύ άλλων για τον ΟΤΕ , τον ΟΣΕ , την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΑΣΑ και θυγατρικές τους εταιρίες.



newspulse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου