Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τα «υπόγεια» μυστικά του θαλάμου στην Αμφίπολη

Η ύπαρξη του ορύγματος πυροδοτεί νέους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη και η αποχωμάτωση στο όρυγμα που εντοπίστηκε στον τρίτο θάλαμο, μετά και τις ανακοινώσεις της Παρασκευής.

Η ύπαρξη του ορύγματος αναπτέρωσε τις ελπίδες για την ύπαρξη υπόγειου ταφικού θαλάμου, όπως εξάλλου έχει συμβεί και σε άλλα μακεδονικά μνημεία. Ωστόσο η χρησιμότητα του ορύγματος δεν έχει αποσαφηνιστεί, με αποτέλεσμα η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη να είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις ανακοινώσεις και τις σχετικές δηλώσεις.

Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται για το τι ακριβώς θα βρεθεί στο όρυγμα, καθώς ήδη η αρχαιολογική σκαπάνη έχει προχωρήσει 1,40 μέτρα, συνεχίζοντας τις εργασίες αποχωμάτωσης.

Η ύπαρξη του ορύγματος πυροδοτεί νέους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα.

Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» δήλωσε: «Αν ο βράχος πελεκήθηκε για να γίνει το όρυγμα, ποιος μπορεί να το έκανε και γιατί; Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη; Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε από τη στιγμή που δεν είμαστε ειδικοί στους θησαυρούς των πειρατών της Καραϊβικής. Διότι πλέον απέναντι στο συγκεκριμένο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».

Άλλος αρχαιολόγος, ωστόσο, διερωτάται: «Πρόκειται για κρύπτη που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κατασκευής του μνημείου ή μήπως για αποθέτη που σκάφτηκε εκ των υστέρων για να τοποθετηθούν εκεί τα μάρμαρα, όπως το κεφάλι και φτερά των Σφιγγών»;

Σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα στον Τύπο, μια τέτοια σκέψη υπονοεί ότι η δημιουργία του ορύγματος ίσως να συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία των σφραγιστικών τοίχων που «υψώθηκαν» για να προστατέψουν το μνημείο από βανδαλισμούς. Την άποψη για την ύπαρξη «αποθέτη» στον τρίτο θάλαμο υποστήριξε πρόσφατα και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου