Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Πόσα ευρώ θα ξοδέψουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Έλληνες

Χριστούγεννα λιτά και απέρριτα θα είναι και τα φετινά για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte, οι Έλληνες καταναλωτές σχεδιάζουν κατά μέσο όρο να ξοδέψουν στις γιορτές 406 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 12,5% από πέρυσι.

Ο λόγος που οι Έλληνες θα ξοδέψουν λιγότερα την εορταστική περίοδο είναι κυρίως γιατί έχουν μειωθεί τα έσοδά τους (ποσοστό 79%), ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που δεν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί φοβούνται.

Ένας στους δύο Έλληνες και πιο συγκεκριμένα το 52% βλέπει σύμφωνα με την ίδια έρευνα απαισιόδοξα την μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, το 58% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, ενώ το 44% των Ελλήνων θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα επειδή χρωστάει σε τράπεζες και εφορίες .

Τα περισσότερα χρήματα οι Έλληνες θα τα διαθέσουν για φαγητό (163 ευρώ), για δώρα (162 ευρώ) και κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ).

Από τα δώρα, το 58% των 162 ευρώ αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογένειας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον ή την σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενήλικες (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ένα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.

Τα δώρα που οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%).

Σχετικά με το χρόνο που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Έλληνες καταναλωτές κάνουν τις αγορές των Χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν τον Δεκέμβριο (5%). Οι περισσότεροι καταναλωτές τηρούν την παράδοση που θέλει τους Έλληνες να τα κάνουν όλα την τελευταία στιγμή. Έτσι η  αγοραστική κίνηση ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου με το 90% των Ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις Χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στο μήνα.



defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου