Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ποια η σχέση του τάφου με τον Μέγα Αλέξανδρο σύμφωνα με το National Geographic

Με άρθρο του περιοδικό National Geographic αναφέρεται στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον τάφο της Αμφίπολης, όπου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα του πλανήτη.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού, εδώ και τρεις μήνες η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά «δελεαστικών» ανακαλύψεων εντός του τάφου της Αμφίπολης.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα τάφο που χρονολογείται στα ταραγμένα χρόνια του Μεγάλου Αλέξανδρου και συνηγορούν πως ο ένοικος του τάφου ήταν ένα υψηλό πρόσωπο.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε στην Αίγυπτο, όμως ελάχιστα γνωρίζουν οι σύγχρονοι μελετητές για τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, οι γνώσεις μας είναι μηδενικές. Υπό αυτό το σκεπτικό ο τάφος της Αμφίπολης, σημειώνει το περιοδικό, θα προσθέσει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα γύρω από μια Δυναστεία -αυτή του Αλέξανδρου- που μαστιζόταν από συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες και πλείστες όσες αιματοχυσίες που ταιριάζουν με το τηλεοπτικό Game of Thrones.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής κλασικής Ιστορίας στο Luther College της Αϊόβα, και βιογράφος του Μεγάλου Αλέξανδρου Φίλιο Φρίμαν: «Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις έναν βασιλιά ή κυβερνήτη να καταλήγει να πεθάνει σχεδόν μόνος του».

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ακόμα στα ανατολικά και σχεδίαζε την κατάκτηση της Αραβίας όταν πέθανε στα 33 του.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πέθανε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η αιτία του θανάτου του είναι υψηλός πυρετός. Ο θάνατός του έδωσε την ευκαιρία στους επιγόνους να διεκδικήσουν τα πρωτεία με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία να χωριστεί σε τιμάρια, έως τον τελικό αφανισμό λόγω εμφύλιων πολέμων.

Από εκεί και πέρα τα θανατικά ήρθαν το ένα μετά το άλλο: ο Κάσσανδρος σκότωσε τη μητέρα του Αλέξανδρου και στη συνέχεια δολοφόνησε τη γυναίκα του Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο.

Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι σήμερα είναι πεπεισμένοι πως ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αίγυπτο, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια.

Όμως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι τάφοι της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης του Ηφαιστίωνα και άλλων κοντινών ανθρώπων του Μεγάλου Αλέξανδρου κάνει την ανακάλυψη της Αμφίπολης ακόμη πιο σημαντική. Είναι πολύ πιθανό, καταλήγει το άρθρο ένας εξ αυτών να βρεθεί τελικά εντός του τύμβου Καστά.



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου