Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η βίαιη επιστροφή στην εποχή της αβεβαιότητας

Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής που έφερε πιο κοντά το  ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οδήγησε το πολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στο ζενίθ, κάτι που αποτυπώθηκε στο ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών, που έχασαν 13 δισ. ευρώ σε λίγες μόνο συνεδριάσεις, αλλά και στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού, που αντικατοπτρίζει πλέον τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, αφού οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων 10ετών ομολόγων (9,12%) υπολείπονται των τριετών (10,43%).



Κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες και αναλυτές ξένων οίκων που σκιαγραφούν την «επόμενη ημέρα» δεν αποκλείουν «ξεπούλημα» των ελληνικών τίτλων σε περίπτωση «ατυχήματος», ενώ, καθώς η «ελληνική κρίση Νο 2» βρίσκεται σε εξέλιξη, η πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης με μια νέα η οποία θα έχει μια περισσότερο επιθετική ατζέντα επαναφέρει  την  επιστροφή της ιδέας του Grexit (της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ) ως φόβητρου ή ως πραγματικής απειλής πάνω στο τραπέζι. Για ορισμένους η Ελλάδα γίνεται εκ νέου μια μη επενδύσιμη αγορά καθώς το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας των ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται πλέον στις 1.000 μονάδες βάσης.

Η χρηματοδότηση

Την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ φέρεται να ετοιμάζεται για αγορές κρατικών ομολόγων, ο κίνδυνος της διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωτράπεζα αυξάνεται σε μια στιγμή που το διαμορφωθέν σκηνικό ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία ρίχνοντάς την πάλι σε  ύφεση.

Στα αρνητικά σενάρια δεν αποκλείεται μάλιστα το τέλος της επίσημης χρηματοδότησης την ώρα που η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.  Παράλληλα για τους αναλυτές η Ελλάδα, σε αντίθεση με το 2010, δεν μπορεί πλέον να πλήξει την ευρωζώνη, ενώ, όπως λέγεται, από τη θέση που βρίσκεται μπορεί  να εκτροχιάσει μάλλον μόνο τον εαυτό της.

Για ορισμένους η  κίνηση του Πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα καθώς, αν ο υποψήφιός του δεν εκλεγεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠαΣοΚ θα μπει οριακά στη Βουλή.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην κερδίσει με την απαραίτητη πλειοψηφία αυξάνοντας την προοπτική παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα την αγορά. Σύμφωνα με τη Moody's, τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών - δεδομένης της ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της αντίθεσής του σε περαιτέρω μέτρα - αποτελεί «CREDIT negative» (πιστωτικά αρνητικό γεγονός) για την Ελλάδα καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του προγράμματος με την τρόικα που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνει το ρίσκο ρευστότητας και χρηματοδότησης για τη χώρα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των (εκτιμώμενων) ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για περισσότερα από 20 δισ. ευρώ (11% του ΑΕΠ) το 2015.

Για τη Citigroup η κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογική διαδικασία για να μειώσει τον χρόνο πολιτικής αβεβαιότητας και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές της τόσο στην προεδρική εκλογή όσο και στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών εκλογών.

Οι φόβοι

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η εκλογική διαδικασία θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές, απόρροια μιας ενδεχόμενης αλλαγής  πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους  διεθνείς πιστωτές και σε διακοπή της χρηματοδότησης, την ώρα μάλιστα που το 2015 είναι η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, κοντά στα 24 δισ. ευρώ, εκτιμά από την πλευρά της η Goldman Sachs.

Στην περίπτωση κόντρας με τους διεθνείς πιστωτές ενδεχόμενη διακοπή της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο Κύπρου αυξάνοντας τους φόβους της αγοράς για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε περίπτωση που η Βουλή εκλέξει Πρόεδρο, οι διαπραγματεύσεις  θα ξεκινήσουν εκ νέου και είναι πιθανόν να βρεθεί μια συμφωνία, με τους ελληνικούς τίτλους να σημειώνουν ράλι. Σε περίπτωση νέας κυβέρνησης δεν αποκλείεται και πάλι να βρεθεί λύση αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αντί να προκαλέσει μια φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε ύφεση.

Αβεβαιότητα

Το μεγάλο χάσμα

Ενώ η εκλογική διαδικασία θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές, όπως εκτιμά και η JP Morgan, ακόμη και αν επικρατήσει ο  ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθώσει να κυβερνήσει χωρίς τον σχηματισμό  κυβέρνησης συνεργασίας, όπως δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ανέλθει στην εξουσία. Υπάρχει εξάλλου μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και του τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει η Ελλάδα, ανέφερε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Εκλογές

«Το πίσω κάθισμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει  αναταράξεις στις αγορές, δεδομένων των θέσεών του, αν και η στάση του φαίνεται ότι έχει μαλακώσει τους τελευταίους μήνες, εκτίμησε η Barclays. Η HSBC σημειώνει πάντως ότι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων αποτελεί  δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν μπορεί  πλέον να παραμένει «στο πίσω κάθισμα» αφού τα στελέχη του θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο πώς σκοπεύουν να διαπραγματευθούν με την τρόικα όταν λήξει η τεχνική παράταση του Μνημονίου τον ερχόμενο Μάρτιο.

Για την BofAML μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικυρώσει μια ίδια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση, κάτι για το οποίο δυσκολεύτηκε και η τρέχουσα κυβέρνηση. Ετσι, όπως αναφέρει,  αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση, ίσως ακόμη και με πιθανή χρεοκοπία.



tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου