Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Tο Δώρο Χριστουγέννων για φέτος θα λάβουν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα, καθώς για αυτές τις  κατηγορίες έχει καταργηθεί η χορήγηση του δώρου! Επίσης δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 19.12.2014 θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, οι οποίες θα λάβουν για τελευταία φορά το βοήθημα καθώς από το 2015 καταργούνται όλες οι έξτρα παροχές του οργανισμού (εξαιτίας της μείωσης 1% της εισφοράς) .

Συγκεκριμένα, στις 19 του μηνός θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 20.12.2014 μέχρι και 06.01.2015.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Χωρίς δώρο θα μείνουν και αυτή τη χρονιά οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο οικονομικών διεκδικώντας την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Ωστόσο θα πληρωθούν τη σύνταξη του Ιανουαρίου λίγες ημέρες νωρίτερα. Δηλαδή στις 19 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ενώ στις 22 του μηνός θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του δημοσίου. Αυτό αποφασίστηκε για δεύτερη χρονιά αφενός για να ανταπεξέλθουν οι συνταξιούχοι στις αυξημένες ανάγκες των εορτών και αφετέρου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες καθώς στο τέλος του μηνός λήγει η προθεσμία για καταβολή φόρου, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας κα.

Το δώρο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου. Ολόκληρο το δώρο (ένας μηνιαίος μισθός) καταβάλλεται όταν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Όσοι μισθωτοί όμως δεν κάλυψαν αυτό το διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

-2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

-Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφ’όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου