Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Λαζάνια στο φούρνο με μπεσαμέλ

Νόστιμα ζουμερά λαζάνια στον φούρνο, σε 3 εκδοχές.
Με κιμά και μπεσαμέλ, με ρικότα και μοτσαρέλα, με τόνο και 3 τυριά.

ΥΛΙΚΑ
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
500γραμμ. Μοσχαρίσιο κιμά
½ ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
250ml ζωμό από κύβο κότας
100γραμμ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
15γραμμ. Τομάτα πελτέ
1 κουτί χυμό τομάτας συμπυκνωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
9 φύλλα παραλληλόγραμμα λαζάνια

Μπεσαμέλ

8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
4 φλιτζάνια του τσαγιού καυτό γάλα
½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το σκόρδο και το κιμά.
2. Μόλις τσιγαριστεί και ο κιμάς και πάρει σκούρο χρώμα, ρίχνετε το κρασί, το ανακατεύετε λίγο και στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια, τον πελτέ, το τοματοχυμό, τη ζάχαρη, αλατάκι, πιπέρι και το ζωμό.
3. Τα σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χυλώσουν
4. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C. Βράζετε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Λειώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο και σε συνεχή ροή, το καυτό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Αυξάνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε να το ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρέμα.
5. Βγάλτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

Συναρμολόγηση

Στρώστε το 1/3 του κιμά στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου πυρέξ. Βάλτε από πάνω 3 φύλλα λαζάνια και από πάνω μπεσαμέλ. Στη συνέχεια 3 λαζάνια, κιμά, μπεσαμέλ. Τέλος λαζάνια, κιμά μπεσαμέλ. Πασπαλίστε το με τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και φουρνίστε το για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.



lifesharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου