Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κραχ στην οικονομία φέρνουν οι εκλογές – Τα προεκλογικά παιχνίδια και... ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι πολίτες μετά την απομάκρυνση από την κάλπη

Για ακόμη μια φορά η πολιτική σέρνει την οικονομία στο βάραθρο. Και μόνο η προκήρυξη των εκλογών ουσιαστικά πάγωσε τις πληρωμές από τους πολίτες στέλνοντας τα έσοδα του Δεκεμβρίου στο μισό σε σχέση με τους υπολογισμούς.

Παράλληλα οι προεκλογικές εξαγγελίες για κατάργηση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ έκανε ακόμη περισσότερους πολίτες να αποφύγουν τη συνέχιση πληρωμής των δόσεων και κάπως έτσι έχουμε ήδη μια μαύρη τρύπα στα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπολογίζεται ότι ο στόχος των εσόδων ύψους 4,5 δισ. ευρώ έχει χαθεί.

Η μαύρη τρύπα δηλαδή θα διευρυνθεί κι άλλο και ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που υπάρξουν και δεύτερες εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση της τάξης των των 3,9 δισ. ευρώ στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά ως τον Μάρτιο μαζί με τις δανειακές ανάγκες της χώρας η όποια νέα κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα ποσό σχεδόν 10 δισ. Χρήματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να βρεθούν.

Κάπου εδώ ξεκινάει ο κομματικός πόλεμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει τη ΝΔ ότι με την προκήρυξη εκλογών πέταξε το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία απαντά πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν δέχθηκε την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας οδηγόντας την χώρα σε εκλογές.

Παράλληλα η Συγγρού κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικές παροχές που καταστρέφουν την οικονομία. Η εξαγγελία της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έφερε στάση πληρωμών των δόσεων από τους πολίτες, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι μιλά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και όχι για το 2014 που πληρώνουν τώρα οι πολίτες.

Ο πόλεμος συνεχίζεται ωστόσο και στο επίπεδο του δανεισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν θα εισπραχθεί η δόση των 7 δισ και τη Συγγρού να μιλά για ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας που χωρίς τη δόση δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως η χώρα έχει την επιλογή των εντόκων γραμματίων, όμως και εδώ ο αντίλογος έρχεται από την τελευταία δημοπρασία τέτοιων γραμματίων.

Η πραγματικότητα έδειξε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας καθώς στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων η απόδοση ανέβηκε στο 2,15% από 1,90% στην προηγούμενη, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,11 δισ. ευρώ, υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (625 εκατ.) κατά 1,78 φορές. Το συνολικά αποδεκτό ποσό ανήλθε στα 812,5 εκατ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία.

Κάπως έτσι φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν αδύνατος η τουλάχιστον απαγορευτικός ο δανεισμός μέσω έντοκων γραμματίων.

Η άλλη πλευρά δεν έχει παρά να προτείνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη δόση, όμως εδώ ο αντίλογος λέει ότι ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας σε αυτή τη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε αδιέξοδο. Με την οικονομία μετά τις εκλογές να είναι σε χειρότερη κατάσταση ίσως η χώρα αναγκαστεί να ενδώσει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα και επί της ουσίας σε ένα νέο μνημόνιο, που ίσως απλά έχει ... άλλο όνομα.

Ταυτόχρονα μάχη έχει ξεσπάσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν τα έσοδα που θα χαθούν από τον ΕΝΦΙΑ, με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα 2,7 δισ. που φέρνει στα δημόσια ταμεία ο φόρος.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας νέος φόρος που θα αντλήσει τα έσοδα αυτά από τη μεγάλη περιουσία, ωστόσο εδώ το τοπίο είναι θολό για το ποια θεωρείται μεγάλη περιουσία, ποιο θα είναι το αφορολόγητο, αλλά και ποια θα είναι η κλίμακα φορολόγησης.

Όπως και να έχει πάντως το λογαριασμό θα τον πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Και η μαύρη τρύπα στα έσοδα θα πρέπει να καλυφθεί και οι φόροι που καταργούνται θα αντικατασταθούν από άλλους που θα πρέπει να φέρουν ανάλογα έσοδα στα ταμεία.




newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου