Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εκλογική άδεια έως τρεις μέρες, μετ’ αποδοχών

Εως και τρεις ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών δικαιούνται οι εργαζόμενοι - ψηφοφόροι που πρόκειται να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ηδη, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου υπέγραψε τη σχετική απόφαση για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντίστοιχες διευκολύνσεις ισχύουν και για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.

Ο αριθμός των ημερών απουσίας εξαρτάται από την απόσταση, το μέσο μετακίνησης, αλλά και το καθεστώς εργασίας του εργαζομένου και κυμαίνεται μεταξύ μιας και τριών εργάσιμων ημερών.

Αναλυτικά, η ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές χορηγείται για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας που χορηγείται καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν και καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό ημερών απασχόλησης.

Ετσι, για τους εργαζομένους με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία προβλέπονται τα εξής:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Για τους εργαζομένους με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, αντίστοιχα, προβλέπονται:

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγούνται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για την περίπτωση των μισθωτών που η Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.

Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.




καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου