Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Οι αλλαγές - καινοτομίες στη φετινή Κοζανίτικη Αποκριά από τον ΟΑΠΝ

- Παιδική γιορτή με 60 χορευτικά τη Μικρή Αποκριά!
- Καταργείται η εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας με τους Φανούς
- Η τοπική κουζίνα στα Sourd Games και τον Καρνάβαλο

Με στόχο την καλύτερη οργάνωση της Κοζανίτικης Αποκριάς 2015, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κοβεντάρειο, η συνάντηση της προέδρου του ΟΑΠΝ Φάνης Φτάκα - Τσικριτζή με τους φανούς και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.
Επί τάπητος τέθηκαν θέματα οργάνωσης, ο προγραμματισμός των εμφανίσεων των συλλόγων, προτάσεις και επισημάνσεις για το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής. Στη συνάντηση της Δευτέρας το κύριο μέρος της απασχόλησε το διαδικαστικό κομμάτι, ωστόσο οι καινοτομίες της φετινής Αποκριάς προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον!

"Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Δήμος Κοζάνης και ειδικότερα η πόλη της Κοζάνης θα ζήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Είναι οι απόκριες που πλησιάζουν και μάλιστα αποτελούν την κορωνίδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του έτους. Θεωρούμε ότι για μια καλύτερη οργάνωση αυτού του τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος που επαναλαμβάνεται αδιάλειπτα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το γεγονός. Πρώτοι από όλους και καλύτεροι είναι οι Φανοί και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Έτσι ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης και προεργασίας του όλου εγχειρήματος", τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της κ. κ. Φτάκα.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις καινοτομίες που θα εφαρμοστούν εφέτος, με στόχο να συμβάλουν στην καλύτερη εικόνα της πόλης προς τα έξω. Η κ. Φτάκα επεσήμανε πως από νωρίς θα πρέπει να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος και όλοι, είτε είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε είναι σύλλογοι, να βγάλουν μια καλή εικόνα προς τα έξω: "Η εικόνα που θα βγάλουμε προς τους γειτονικούς δήμους αλλά και σε όλη την επικράτεια, να είναι μια εικόνα ενός εθίμου που έρχεται από πολύ μακριά, έχει βαθιές ρίζες και συνεχίζει αδιάλειπτο στο χρόνο, κρατώντας και φέρνοντας καινούρια στοιχεία, ως ό,τι πιο δυναμικό υπάρχει".

Η κ. Φτάκα παρουσίασε τα τέσσερα βασικά σημεία, τα οποία αποτελούν τις καινοτομίες του ΟΑΠΝ για τη φετινή Αποκριά. Η πρώτη αλλαγή έγκειται στον τρόπο που θα ξεκινήσει το καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη (με τους Κουδουνοφόρους του Σοχού που θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους), επίσης μια αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης των πολιτιστικών συλλόγων στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, από την εξέδρα των εκδηλώσεων. Επίσης, θα υπάρξει μια αλλαγή ως προς την εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας, η οποία θα καταργηθεί (μεταφέρεται για την Κυριακή μετά την εορτή των Αγίων Θεοδώρων), ενώ θα αλλάξει το σκηνικό εορτασμού για τα Κούλουμα. Επίσης, το τέταρτο καινοτόμο στοιχείο, έχει να κάνει με το προβάδισμα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, τα οποία θα συνδυαστούν με τα Sourd Games και τον Καρνάβαλο. Το καρναβάλι θα είναι αφιερωμένο στα τοπικά προϊόντα με την εμπλοκή των Νέων, όπως τονίζει η κ. Φτάκα, όπως ο Καρνάβαλος της Μικρής Αποκριάς στα τοπικά προϊόντα.

Γιορτή των παιδιών με χορευτικά τη Μικρή Αποκριά!

Εφέτος τα παιδικά χορευτικά που παρουσιάζονταν καθημερινά τα απογεύματα στην εξέδρα των εκδηλώσεων καταργούνται και αποφασίστηκε να συνοδεύσουν τον Καρνάβαλο σε μια mini παρέλαση την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς. Τα χορευτικά και οι μικροί καρναβαλιστές (σε μεικτά, με παραδοσιακές φορεσιές και ντυμένοι καρναβαλιστές) θα κατέβουν την Οδό Δημοκρατίας κάνοντας παρέλαση και εν συνεχεία θα μπουν 4ο Δημοτικό Σχολείο. Θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα πολιτιστικών συλλόγων εξήντα παιδικών τμημάτων! Οι μικροί χορευτές θα κάνουν χορευτικούς κύκλους των 15 λεπτών κατά μήκος της Οδού Ειρήνης (πεζόδρομο), με κατάληξη το Βαλταδώρειο.

4 σχόλια:

  1. Και ήρθε μια Φ.Φτάκα και ποιος άλλος δεν ξέρω να καταργήσει παράδοση ετών στην πολη μας και να αλλάξει τα έθιμα.Για να συνέλθετε εκεί στο δημαρχείο λιγάκι γιατί δε σας βλέπω καθόλου καλά γενικώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι δεν μπορεις να οργανώσεις το διαλύεις το αλλαζεισ όνομα και το λες δήθεν. Η κ. Φτάκα μεχρι και πριν 2 εβδομάδες ήταν στο εξωτερικό άφηεσε τις εκδηλ΄ωσεις στην τύχη των υπαλλήλων και να τα αποτελέσματα. Δεν κάνει περισσότερα από τον Μαλούτα και την διοίκηση τότε, κα΄νει λιγότερα και το συμαντικότερο τις ανάγκες για προμήθειες τις μοιράζει όπου θέλει ....τι διαφορετικό από πριν ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κάτσει στην κουζίνα της παρά να τα διαλύσει όλα! Κάποιος να τη σταματήσει δεν υπάρχει;
    Δε βλέπουν στο δήμο τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επρεπε ν αρχισουν να κανουν την πλατεια μετα το πασχα οταν θ ανοιγε λιγο ο καιρος κι οχι να κυκλοφορουμε μεσα στις λασπες χαλασαν ολες τις αποκριες των παιδιων...πλατεια μας μαρανε τους δρομους δεν τους ειδαν??της Αρτας το γεφυρι καταντησαμε αιντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή