Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα ονόματα , τα άγνωστα πρόσωπα

Μία έκπληξη περίμενε τους πάντες κατά την έναρξη της χθεσινής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Αν και τα ονόματα των νέων υπουργών είχαν ανακοινωθεί από το μεσημέρι εντούτοις ο θυρωρός αλλά και οι δημοσιογράφοι στο Προεδρικό Μέγαρο χρειάστηκε αρκετές φορές να ρωτήσουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δηλώσουν το όνομα τους, καθώς αρκετοί είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ στις τηλεοράσεις.

Η  σύνθεση της νέας κυβέρνησης:


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αλέξης Τσίπρας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Γιάννης Δραγασάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Υπουργός: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Μάρδας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξάνθος
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης

Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργο και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:Γαβριήλ Σακελλαρίδης


Τα άγνωστα πρόσωπα
Πρώτη ήταν η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία είναι σύζυγος του επίσης υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας και συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μαχητής. Μάλιστα, συμμετείχε και στις διαδηλώσεις κατά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα της Ιταλίας.



Χαμόγελα προκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης όταν έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο με την μηχανή του. Ο Γιάννης Τσιρώνης που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και είναι παντρεμένος με τρία παιδιά. Σπούδασε Χημικός και δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική. Μάλιστα διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο στο ίντερνετ, όπως αρκετά μέλη της κυβέρνησης και συχνά δημοσιοποιεί τις απόψεις του για το περιβάλλον μέσα από την σελίδα του στο Facebook.



Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου είναι επίσης παλαιό στέλεχος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στους Παπάδες Εύβοιας και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Ζωή Κεμανέ και έχουν δύο κόρες. Ο Βαγγέλης Αποστόλου σπούδασε Δασολογία και εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και μέλος της Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 έως σήμερα.


Ο Δημήτρης Μάρδας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη ανέλαβε το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου είχε ξεκινήσει τις σπουδές του.


Ο νέος υπερυπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι βραβευμένος φυσικός με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του να φθάνουν μέχρι την φιλοσοφία.



Πολυβραβευμένος καθηγητής είναι και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Ο Κώστας Φωτάκης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλ.Δομής και Λέιζερ. Θεωρείται αυθεντία στον τομέα του και το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America - OSA) .


Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπό τις εντολές του Παναγιώτη Κουρουμπλή ανέλαβε ο γιατρός – μικροβιολόγος, Ανδρέας Ξανθός. Ο νέος υπουργός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Ρεθύμνου. Στην πολιτική μπήκε σχετικά πρόσφατα καθώς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012.


O υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980. Έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Μάλιστα, μετείχε ως επικεφαλής νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν την αποποινικοποίηση της μοιχείας, την αποποινικοποίηση της περιΰβρισης αρχής, την κατάργηση της θανατικής ποινής και το πανεπιστημιακό άσυλο.


Στην Αμερική γνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας και τη νέα αναπληρωτή υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας. Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγήτρια στο Bard College των ΗΠΑ και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας.


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο διάστημα έχει ενταχθεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο 65χρονος πολιτικός γεννήθηκε στην Ξάνθη και έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.









Γιάννης Δραγασάκης

Ο Γιάννης Δραγασάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Hταν αντιπρόεδρος της Βουλής.
Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβούλίου της Ευρώπης και Πρόεδρος της υποεπιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Ν. Πουλατζάς".
Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης το 1947
Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Εχει εργασθεί ως οικονομολόγος - μελετητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.
Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.
Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 - Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012.
Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό.
Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε..

Γιάννης Βαρουφάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο Κατόπιν σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο.
Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008) Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους "Rational Conflict" (Blackwell, 1991), "Foundations of Economics" (Routledge, 1998), "Θεωρία Παιγνίων" Είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου και έχει μία κόρη, την Ξένια.

Νάντια Βαλαβάνη

Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954. Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλους τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ' τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος. Πρωτοκλέχτηκε βουλευτής Β' Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τη 17η Ιουνίου 2012.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, από κοινού με φίλες και συμμαθήτριες της, ανάπτυξε αυθόρμητη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ). Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν.509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας τέλος Ιουλίου 1974.
Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης (Νοέμβριος 1974) εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).
Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ' το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη).
Έκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική).

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από το 1965 μέχρι το 1993 έζησε στη Βρετανία όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sussex. Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Kent. Aπό το 1993 ζει στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα πολιτικής οικονομίας, μακροοικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας της οικονομικής επιστήμης. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2004 ήταν υποψήφιος στο νομό Πρεβέζης με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο συνέδριο του Συνασπισμού το Δεκέμβριο του 2004 εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής.

Βιβλιογραφία:
(2010) Σύγχρονη πολιτική οικονομία, Πατάκη
(2009) Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική, Το Πέρασμα
(2008) Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά, Το Πέρασμα
(2007) Η υπεράσπιση του άρθρου 16 και η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, Νήσος, [εισήγηση]
(2005) Οι αξίες και η αξία της Αριστεράς, Κριτική

Νίκος Χουντής

Γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953, όπου τελειώνοντας το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής το 1971, σπούδασε στο Πολυτεχνείο.Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές). Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ.Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.
Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.
Στις ευρωκλογές του 2009 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Γιώργος Σταθάκης

Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Βιβλία του είναι: - "Ο ατελέσφορος εκσυγχρονισμός", Βιβλιόραμα, 2007 - "Το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ", Βιβλιόραμα, 2004 - (με τον G. Vaggi, επιμ.) "Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives", Routledge, London, 2004 - (με τον C. Kasimis, επιμ.) "The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe", Aldershot, Ashgate, 2003 - (με τον Ν. Θεοτοκά) " Δοκίμια για τον Μαρξ", Ο Πολίτης, 1997 - (με τον Ν. Θεοτοκά και τη Δ. Μυλωνάκη) "Αναδρομή στον Μαρξ", Δελφίνι, 1996 κ.ά.

Πάνος Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12.5.1965. Είναι παντρεμένος με την κ. Ελένη Τζούλη. Έχει τέσσερις γιους. Οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λυών καθώς και στην Ανώτερη Σχολή Managers Ελβετίας. Ξένες γλώσσες: Γαλλική, Αγγλική.
Εξελέγη βουλευτής της Β΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009.
Η πολιτική του δράση ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, στην ΟΝΝΕΔ και συνεχίζεται στο Τμήμα Συνδικαλιστών Φοιτητών της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Συγγραφικό έργο: “Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη” (1990), “Eλληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία, Τόμος 1” (1997), “Ελληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία”, Τόμος 2 (1998), “Ελληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία”, Τόμος 3 (1999).

Θοδωρής Δρίτσας


Ο Θοδωρής Δρίτσας, γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 22 Αυγούστου 1947. Μεγάλωσε στην Ευαγγελίστρια και από μικρός δραστηριοποιήθηκε σε πολιτικούς, κοινωνικούς αγώνες. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Εργάσθηκε από το 1972 ως ομόρρυθμος εταίρος στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρηση του, λόγω ασυμβίβαστου, μετά την εκλογή του στη Βουλή το 2007.
Στην περίοδο της δικτατορίας εντάχθηκε στην Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Ανένταχτος αριστερός από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε το 2004 ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Το 1998 μαζί με πολλές και πολλούς Πειραιώτες ίδρυσαν το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας», στο εκλέχθηκε εξαρχής επικεφαλής. Ο Θοδωρής Δρίτσας ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και από 2002 έως το 2007 Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά. Τότε εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Α΄ Πειραιά και Νησιών. Επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2009 και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.

Γιάννης Πανούσης

Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γαλλία βρέθηκε για 19 χρόνια στη Νομική Σχολή Θράκης όπου διετέλεσε Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αντιπρύτανης για τρεις θητείες και Πρύτανης από το 1994 έως το 1997. Ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Αντιπρόεδρος Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΣΤΑΜΕ έχει παρέμβει στο δημόσιο βίο με προτάσεις και νομοθετήματα. Μέλος επιστημονικών οργανισμών, οργάνων και οργανώσεων έχει να επιδείξει εκτεταμένη εργογραφία διεθνώς στην εγκληματολογία, τη σωφρονιστική και τη θυματολογία, αλλά και την ποίηση.

Τα πιο πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουν τα εξής:
Ανάλεκτα 2008
Ο νόμος πλαίσιο για τη δομή και λειτουργία των πανεπιστημίων
Παιδική παραβατικότητα και σχολείο
Στρατηγική για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση
Επικίνδυνα παιδιά ή παιδιά σε κίνδυνο
Ο κύκλος της κακοποίησης
Οικοεγκλήματα
Ποιος έχει τα πρωτεία του λόγου: οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι;
Τέχνη, πολιτισμός, παγκοσμιοποίηση
Εγκληματογενείς και εγκληματογόνοι κίνδυνοι
Η δημοκρατία στα ακραία όριά της


Δημήτρης Στρατούλης

Ο Δημήτρης Στρατούλης του Ιωάννη γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Αθήνας, διδάκτορας εργασιακών σχέσεων στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων (Εργατική Νομοθεσία) του ΟΤΕ.
Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς επίσης μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της.
Στέλεχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του τον Φεβρουάριο του 2003 και της οργανωτικής επιτροπής του 4ου ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ, που έγινε στην Αθήνα τον Μάη του 2006.
Μέλος – ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ – στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την ανεργία και την επαγγελματική κατάρτιση).
Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν από το 1991.
Συγγραφέας, του βιβλίου «Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα» (Ελληνικά Γράμματα, 2005), επίσης μαζί με άλλους του βιβλίου «Ανεργία και απασχόληση στην Ελλάδα» (Σύγχρονη Εποχή, 1991) καθώς και πλήθους επιστημονικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης, των κοινωνικών πολιτικών και της κοινωνικής ασφάλισης.

Νίκος Κοτζιάς

Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Παναγιώτης Νικολούδης

Ο Παναγιώτης Νικολούδης ήταν μέχρι πρότινος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες & της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη Διαφθορά.

Χρήστος Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.
Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β' Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, το Ασφαλιστικό, την άδεια άσκησης Επαγγέλματος, τις Εκδόσεις, τη δεοντολογία Εκπροσωπήσεων και την Τράπεζα Πληροφοριών.
Εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Συμμετέχει στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας για ένα άλλο ρυθμιστικό σχέδιο και μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη, τον πόλεμο με τη γραφειοκρατία, τη βελτίωση της ζωής του Πολίτη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.


Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β' παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.
Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας.
Σήμερα είναι Βουλευτής Β' Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951. Πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ), παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας και του Πάνου.
Εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου του 2012, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ('80-'85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το '86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το '87-'91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του '93.

Πάνος Σκουρλέτης

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι απο τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οικονομολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Για πρώτη φορά βουλευτής από το Επικρατείας έχει προέλθει από το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς είναι προσωπικός φίλος του Αλ. Τσίπρα και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Είναι γιος του Στέλιου Παππά, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.
Σπουδαγμένος στα μακροοικονομικά στη Σκωτία, ο Νίκος Παππάς είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα από ηλικίας 19 ετών, από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού. Είναι φανατικός ευρωπαιστής και επιμένει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Λίγους μήνες πριν είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν βρισκόταν στα σχέδιά του. Ζούσε ήδη στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο (όπου είχε κάνει το master του) επί 11 χρόνια και μάλλον είχε επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται στη Σκοτία.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής στον Πειραιά με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2000.
Έχει διατελέσει μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Έλαβε μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.
Είναι τελειόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι έγγαμος και έχει τρεις κόρες.
Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων- Τραπεζών- Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.
Αριστείδης Μπαλτάς

Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (πρ. Γενικού Τμήματος) του ΕΜΠ. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα/Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, ως απόρροια της λεγόμενης Γαλλικής Σχολής Επιστημολογίας (Μπασελάρ, Canguilhem, Κοϋρέ, Cavailles), καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, με βάση τη σκέψη των K. Popper, T.S. Kuhn, I. Lakatos, P. Feyerabend, L. Laudan, κ.ά. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης, με βάση το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν, κ.ά.Το 2002 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του "Αντικείμενα και όψεις εαυτού" (εκδ. Εστία).



Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ηταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους
.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Σμύρνη. Αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος και έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολλών οικονομικών μελετών. Έχει επιμεληθεί (μαζί με την Έλενα Παπαδοπούλου) το βιβλίο "Public Debt and Austerity in the EU", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς». Διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού και σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είναι συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος.

Ζωή Κωνταντοπούλου

Η προτεινόμενη για την Προεδρία της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου