Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ανατροπή στα αποτελέσματα των εκλογών – Τι "βλέπουν" οι δημοσκόποι

Ανατροπές και εκπλήξεις κρύβουν τα αποτελέσματα που θα δούμε τη βραδιά των εκλογών. Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η κάλπη μπορεί να ανατρέψει πολλά από τα δεδομένα.
Η διαφορά των δύο πρώτων και το τρίτο κόμμα θα κριθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις από τους αναποφάσιστους.

Ωστόσο ο τίτλος “αναποφάσιστος” σε ετούτες τις εκλογές φαίνεται ότι δεν είναι κυριολεκτικός τουλάχιστον για ολόκληρο το ποσοστό εκείνων που έτσι δηλώνουν απαντώντας στις δημοσκοπήσεις.

Η εκτίμηση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι στις δημοσκοπήσεις, λίγα 24ωρα πριν την κάλπη, είναι ψηφοφόροι που απλά δεν θέλουν να εκδηλώσουν την προτίμησή τους.

Κατά την ίδια εκτίμηση είναι ψηφοφόροι που μετακινούνται, είναι δηλαδή πολίτες που άλλο κόμμα ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και άλλο κόμμα θα ψηφίσουν τώρα και αποφεύγουν να το δηλώσουν.

Έτσι εάν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι παραδοσιακά ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που δεν δηλώνουν προτίμηση συνήθως ακολουθεί το ρεύμα και ψηφίζει υπέρ του φαινομενικά πρώτου κόμματος, στην προκειμένη περίπτωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι έχει λάβει ήδη απόφαση και απλά δεν δηλώνει την απόφαση αυτή. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανήκουν ψηφοφόροι που θα στηρίξουν μικρότερα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΔΗΣΟ, ενώ υπολογίζεται εδώ και ένα ικανό ποσοστό υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις φτάνει ακόμη και σήμερα σχεδόν το 10% οι δημοσκόποι περιμένουν εκπλήξεις από την κάλπη, τόσο καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης (στη λογική του πρώτου κόμματος) των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και περιθώριο αύξησης των ποσοστών μικρότερων κομμάτων, γεγονός που θα επηρεάσει την κατάταξη και ειδικά την τρίτη θέση, αλλά και την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή που θα έχει άμεση σχέση με την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.




newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου