Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Financial Times: Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit

"Κανένας από τους πιθανούς νικητές των εκλογών δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε οι περισσότεροι Έλληνες». Το ίδιο ισχύει και για «τα κράτη-μέλη του ευρώ τα οποία αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο τού να δώσουν ένα προηγούμενο στις αγορές».

«Εάν κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να του προσφέρουν, ως τον δημοκρατικά εκλεγμένο Έλληνα ηγέτη, κάποια “καρότα” ως αντάλλαγμα για το μαστίγιο των ΕΕ-ΔΝΤ. Αλλά πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική βοήθεια εξαρτάται από μια ειλικρινή προσπάθεια για μεταρρύθμιση. Ως αντάλλαγμα, η εποπτεία αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει λιγότερο παρεμβατική, να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αφήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, λιγότερο ωστόσο από το 50% που προτείνει» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.



In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου