Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η Ευρώπη φώναξε "Je suis Charlie"

Η Μασσαλιώτιδα στη Μαδρίτη, η σημαία της Γαλλίας στο Λονδίνο, διαδηλωτές "Mαζί κατά του μίσους" στις Βρυξέλλες και αφίσες "Είμαστε Charlie" παντού: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και στον κόσμο διαδήλωσαν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς τη βυθισμένη στο πένθος Γαλλία.

Στις Βρυξέλλες, 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα "Μαζί κατά του Μίσους". "Είναι μία σπουδαία κινητοποίηση, υπήρχε ανάγκη να βρεθούμε μαζί... δηλώνουμε την προσήλωσή μας στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, στο πλαίσιο του σεβασμού των άλλων, είναι πολύ σημαντικό", σχολίασε ο βέλγος σκιτσογράφος Φιλίπ Γκελούκ.

Στη Βιένη, με το σύνθημα "μαζί κατά της τρομοκρατίας", 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση της αυστριακής κυβέρνησης των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στο Bερολίνο, 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας με συνθήματα "Berlin ist Charlie", "Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη" ...

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη για να τηρήσουν πολλών λεπτών σιγή, να τραγουδήσουν την Μασσαλιώτιδα και να ξεδιπλώσουν μία γαλλική σημαία.

Στη Στοκχόλμη, 3.000 άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για να σηκώσουν τα μολύβια τους και να ανάψουν κεριά, στο Λονδίνο δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ . Απόψε το δημαρχείο του Λονδίνου φώτισε με μπλέ-λευκό και κόκκινο φως, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, την Εθνική Πινακοθήκη, τα συντριβάνια της Πλατείας Τραφάλγκαρ και την Γέφυρα του Πύργου.

Στην Ιρλανδία 2.000 διαδήλωσαν με αφισέτες "Είμαι Charlie", στην Αθήνα εκατοντάδες συγκεντρώθηκανσ το Σύνταγμα, όπως και στη Ρώμη, το Λουξεμβούργο.

Εκτός της Ευρώπης, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηρυτό, τη Μπουζουμπούρα (Μπουρούντι), στην γαλλική πρεσβεία του Μπουένος Αιρες.

Στη Βόρεια Αμερική, σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματισθεί στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη. Στο Μόντρεαλ, 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και σε άλλες πόλεις του Καναδά.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου