Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ένας αειθαλής Κοζανίτης 97 ετών γιόρτασε τα γενέθλιά του

Ο αειθαλής αρχοντάνθρωπος Παππούς , είναι ο Λάζαρος Κυρατσούς γεννημένος τον περασμένο αιώνα, το 1918, και γιόρτασε τα γενέθλιά του
 την 12 Φεβρουαρίου 2015, κλείνοντας τα 96 χρόνια   και μπαίνοντας στα 97 χρόνια της ζωής του.

Ο Λάζαρος είναι παντρεμένος με την Ζολί- Θεοδώρα Γκατζογιάννη και έχουν δυο κόρες και τέσσερα εγγόνια , όλοι τους είναι με ανώτερες σπουδές και μένουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι αγαπημένο ζευγάρι, δημιουργώντας ευτυχισμένη οικογένεια και οδοιπορούν μαζί 60 περίπου χρόνια.

Ο Σεβαστός Λάζαρος είναι ορειβάτης από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1970 και ανήκει στον Σ.Ε.Ο., διετέλεσε και πρόεδρος του συλλόγου. Είμαστε κι εμείς από τα πρώτα μέλη του συλλόγου. Μαζί με τη γυναίκα του Ζολί ακολούθησαν όλες τις ορειβασίες του συλλόγου και ανέβηκαν στα ξακουστά βουνά της Ελλάδας ,καθώς και στον μυθικό ΟΛΥΜΠΟ. Η διατήρηση της ακμαιότητας του σώματος και η διαύγεια του πνεύματός του, φανερώνει πόσο συμβάλλει η ορειβασία στην υγεία του ανθρώπου και η ορειβατική διαδρομή και ανάβαση στα βουνά διατηρεί θαλερό και ακμαίο τον άνθρωπο.

Είμαι φίλος της οικογένειας πάνω από πενήντα χρόνια  και με χαρά επισκέπτομαι το ζευγάρι στο σπίτι τους , όπου ο κύριος Λάζαρος   αφηγείται   περιστατικά από την ανάβαση των βουνών και την ομορφιά της φύσης που συναντούσαν και μένανε γοητευμένοι.

Επίσης και η γυναίκα του Ζολί που είναι γεννημένη το 1924 και εισήλθε στο 91 έτος της ηλικίας της , διατηρείται πολύ καλά και μας αφηγείται διάφορα κοινωνικά γεγονότα της κοινωνίας της Κοζάνης του περασμένου αιώνα , θυμάται πολλά και μάλιστα ονόματα οικογενειών της Κοζάνης με ενδιαφέροντα στοιχεία , που μας προσελκύουν και τα καταγράφουμε, γιατί είναι ένα μέρος της τοπικής ιστορίας. Είναι σπουδαία νοικοκυρά , με νόστιμα φαγητά, πίτες και κιχιά , «ου κλώσ΄τς», πλάστης, πάει κι’ έρχεται , σιαλιάρια και πολλά άλλα γλυκά που κάνει και που  έχουμε την ευχαρίστηση να τα δοκιμάζουμε. Όλα γίνονται με τελετουργική νοικοκυροσύνη.

Ο Σεβαστός Λάζαρος είχε αδερφό τον Μερκούρη Κυρατσού, που διετέλεσε Δήμαρχος Κοζάνης 1964-1967 και στη συνέχεια Βουλευτής Ν. Κοζάνης.

Ευχόμαστε την κυρία Ζολί- Θεοδώρα, που εορτάζει το Σάββατο 28- Φεβρουαρίου που είναι των Αγίων Θεοδώρων , χρόνια καλά και να συνεχίσουν να οδοιπορούν στη ζωή μαζί με τον Λάζο για πολλά ακόμη χρόνια. Οι Κοζανίτες γιορτάζουν την ημέρα αυτή με κατάνυξη και θρησκευτική παράδοση, στο εξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που είναι επάνω στο Σιόποτο.( έχουμε γράψει για τη λαμπρή αυτή παράδοση, που είναι μια άλλη εικόνα της βαθιάς Θρησκευτικότητας των Κοζανιτών).

Στον κύριο Λάζαρο εύχομαι να γιορτάσει και του χρόνου 2016 τα γενέθλιά του με υγεία και ευχάριστη διάθεση, μαζί με την αρχοντοπούλα αξιέπαινη  γυναίκα του Ζολί- Θεοδώρα . Θα είμαστε κι εμείς εκεί να τιμήσουμε τη ζωντάνια της γιορτής.  

Στην πρώτη φωτογραφία το ζεύγος Λάζαρος και Ζολί , μπροστά στο κερί της τούρτας για τα γενέθλια και στη δεύτερη φωτογραφία ο κυρ’ Λάζαρος σβήνει το κερί των γενεθλίων.



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου