Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Υπογράφηκαν σημαντικές μελέτες για έργα οδικού δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης - Αναλυτικά ποια έργα θα γίνουν

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑ ΧΑΡΑΞΗ, ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΑΤΥΡΑ - ΒΛΑΣΤΗ

Στην υπογραφή πέντε συμβάσεων μελετών σημαντικών έργων, που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υποχώρησε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, με τον ανάδοχο του έργου, παρόντων των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης, του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Π. Πλακεντά και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Φ. Κεχαγιά.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 3.452.000 ευρώ, ενώ το ύψος της σύμβασης μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό ανέρχεται στις 2.854.000 ευρώ, μέσω του ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος). Πρόκειται για την Παραλίμνια Περιοχή, τον δρόμο Πτολεμαΐδα - Γαλάτεια - Ολυμπιάδα, την κατασκευή του δρόμου Εράτυρα - Σισάνι - Βλάστη και την κατασκευή του δρόμου Ανατολικό - Πύργοι Εορδαίας.


Στη σπουδαιότητα των έργων αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, τονίζοντας πως: "Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την ΠΕ Κοζάνης, στο επίπεδο της προσβασιμότητας και των οδικών αξόνων. Μιλάμε για πέντε παρεμβάσεις που "αγκαλιάζουν" όλη την ΠΕ, δίνουν διέξοδο και επιφέρουν προστιθέμενη αξία και στους οικισμούς πέριξ των αξόνων, αλλά επιφέρουν ωφελιμότητα στη γενικότερη φιλοσοφία ανάπτυξης της Κοζάνης". Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, τα έργα αφορούν σχεδόν σε όλο το Νομό και είναι έργα ανάπτυξης.




 Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε πως "τα έργα υλοποιούνται σε πρώτη φάση με τη μορφή της μελέτης. Είναι έργα που για χρόνια οι πολίτες της περιοχής τα περίμεναν". Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεγάλη παρέμβαση στον παραλίμνιο δρόμο, λέγοντας πως "αν συνδυαστεί με το έργο "σημαία" για την οικιστική ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχή, το έργο με τα λιμανάκια Πολυφύτου δίνουν μια μεγάλη οντότητα σε μια περιοχή που για πολλά χρόνια ενώ είχε τεράστιο φυσικό κάλλος θεωρούνταν παραμελημένη".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο δρόμος είναι ένα μέρος του σχεδιασμού, αφού στις προθέσεις της ΠΕ αρχής είναι έργα και για την νότια είσοδο της Κοζάνης, έως το αεροδρόμιο. " Αν όλα αυτά συνδυαστούν με το μεγάλο όνειρο όλων των πολιτών, τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλονίκη, μέσω σύνδεσης Κοζάνης - Λάρισας, τότε θα έχει γίνει μια τεράστια οδική παρέμβαση που θα συντομεύσει τους χρόνους και θα άρει τα όποια προβλήματα έχει", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακεντάς. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στο δρόμο της Δυτικής Εορδαίας, τονίζοντας πως υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, ενώ παράλληλα δίνεται μια διέξοδο προς την Ανατολική πλευρά της Εορδαίας, προς τον άξονα Φλώρινας και Έδεσσας.

Στις μελέτες που θα γίνουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Σαββίδης, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας αναδόχου του έργου., τονίζοντας ότι θα συντομευθεί ο δρόμος ολοκλήρωσης της μελέτης για να ενταχθούν γρήγορα τα έργα. Από την πλευρά του ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης Κώστας Γρίβας έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες για τα έργα, παρουσιάζοντας τους χάρτες των μελετών και τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι οδικές συνδέσεις.


Παραλίμνια περιοχή:

Η παρέμβαση θα ξεκινήσει από τον κόμβο Ιμέρων και θα προχωρήσει μέσω παράκαμψης Βαθυλλάκου, συνεχίζει παραλίμνια μέσω παράκαμψη της Καισαρειάς και ακολούθως μέσω ισόπεδου ή ανισόπεδου κόμβου θα ενωθεί με τον κάθετο άξονα Κοζάνης - Λάρισας. Συνεχίζει παραλίμνια στη γέφυρα Ρυμνίου, Αυλές, Κρανίδια, Κάθετο άξονα Σερβίων, δρόμο Βελβεντού, Φράγμα Πολυφύτου. Οι οικισμοί που εξυπηρετούνται είναι : Δ.Δ. Μεσιανής, Βαθυλάκκου, Αυλών, Κρανιδίων,   Σερβίων , Κοντοβουνίου, Σπάρτου και Αμυγδαλιάς. Το πρώτο τμήμα αφορά νέα χάραξη, η οποία συνδέει την Ε.Ο.3 χωρίς να διέρχεται εντός των οικισμών που εξυπηρετεί. Για το δεύτερο τμήμα θα πραγματοποιηθεί διερεύνηση λύσεων εκ των οποίων θα προταθεί παράκαμψη του οικισμού Καισαρειάς. Το τρίτο τμήμα αφορά στην παράκαμψη του οικισμού Γουλών. Το Τέταρτο τμήμα αποκλίνει από την υφιστάμενη οδό προς Αυλές και συνεχίζει μέχρι τη συμβολή με την Ε.Ο. 3, προς Σέρβια. Το πέμπτο τμήμα αφορά βελτίωση της Ε.Ο. 6 από Βελβεντό μέχρι το φράγμα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.

Γαλάτεια - Ολυμπιάδα:

Ξεκινάει από το ξενοδοχείο Πτολεμαίος, παράκαμψη τις στροφές, παράκαμψη Γαλάτειας και Ολυμπιάδας και συναντιέται με τον υφιστάμενο δρόμο στα όρια του Νομού Φλώρινας. Αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις από την Πτολεμαΐδα μέχρι το ύψος του ξενοδοχείου. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, συνολικού μήκους 9,0 χλμ. αφορά στην οδό σύνδεσης της πόλης της Πτολεμαϊδας με τους οικισμούς Γαλάτεια Ολυμπιάδα, η οποία αποτελεί την επαρχιακή οδό Νο 38. Αντικείμενο μελέτης είναι η βελτίωση της υφιστάμενης οδού καθώς και η παράκαμψη των οικισμών Γαλάτεια και Ολυμπιάδα.

Ανατολική Εορδαία:

Από τη διασταύρωση Ανατολικού μέχρι τους Πύργους Εορδαίας. θα γίνουν παρεμβάσεις, βελτιώσεις δρόμου. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αφορά στη βελτίωση της επαρχιακής οδού Νο 39 από το Ανατολικό μέχρι την είσοδο στον οικισμό των Πύργων. Η οδός συνολικού μήκους 15.5 χλμ εξυπηρετεί τους οικισμούς Ανατολικού, Κομνηνών, Μεσοβούνου, και Πύργων .

Εράτυρα - Σισάνι - Βλάστη

Αφορά βελτιώσεις μέχρι και το Σισάνι και τη Bλάστη. Δεν συμπεριλαμβάνει το κομμάτι που περνάει μέσα από το Σισάνι. Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αφορά στη βελτίωση της επαρχιακής οδού Νο 27 από την Εράτυρα μέχρι τη συμβολή με την επαρχιακή οδό Νο 37 και στη συνέχεια τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Νο 37 χωρίς το τμήμα εντός του οικισμού Σισάνι μέχρι την είσοδο του οικισμού της Βλάστης. Η υφιστάμενη οδός έχει συνολικό μήκος 19 χλμ. και συνδέει τον οικισμό της Εράτυρας με τον οικισμό της Βλάστης διερχόμενοι από τον οικισμό του Σισανίου.



Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου