Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ενα σενάριο που ανατρέπει τα πάντα στην υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διακινείται τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει κίνηση προκειμένου να πετύχει να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, να αποδεχθεί τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη βολιδοσκόπηση έχουν κάνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με το Αγιο Ορος.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται το ποίμνιό του στην Αλβανία και το κοινωνικό έργο που εκεί προωθεί και δεν έχει απαντήσει θετικά.
Ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν στην προσπάθειά τους και ευελπιστούν ότι θα τον πείσουν να αποδεχθεί την πρόταση.
Οι αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη πρόταση στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημ. Αβραμόπουλο οδηγεί τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση και μη πολιτικού προσώπου.

Βιογραφικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος (Γιαννουλάτος του Γερασίμου) γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1929 στον Πειραιά. Υπήρξε προηγουμένως επίσκοπος Ανδρούσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μετά τα εγκύκλια μαθήματα σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1952. Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές αναμείχθηκε με οργανώσεις ορθόδοξης νεολαίας. Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης το 1964. Παράλληλα ξεκίνησε ιεραποστολικές εξορμήσεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα. Εκεί έμαθε τις τοπικές διαλέκτους, αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από μαλάρια. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Φιλοσοφικές Σχολές του Αμβούργου και Μαρβούργου στη Γερμανία (1965-1969) ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος "Alexander von Humboldt".
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα οργάνωσε και διεύθυνε το Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο "Πορευθέντες" καθώς επίσης και το Διορθόδοξο Κέντρο Αθηνών της Εκκλησίας της Ελλάδος (1971-1975). Η προσφορά του αναγνωρίστηκε σύντομα με τη χειροτονία του σε επίσκοπο Ανδρούσης το 1972. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε έκτακτος καθηγητής Ιστορίας των Θρησκευμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας και Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1976 τακτικός καθηγητής. Έγινε επίσης γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα ανέπτυξε και επιστημονική δραστηριότητα. Εξέδιδε το περιοδικό "Πορευθέντες" στην ελληνική και αγγλική σε όλη τη δεκαετία 1960-1970. Το 1981, μετά την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, αναχώρησε και πάλι για την Αφρική, αυτή τη φορά ως Μητροπολίτης Ανατολικής Αφρικής. Η δικαιοδοσία του εκεί περιλάμβανε την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία, όπου πραγματοποίησε τεράστιο έργο αναφορικά με τη λειτουργία της εκεί εκκλησίας. Μετά από 10 χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα.
Mιλά Γαλλικά, Γερμανικά, Αγγλικλα. Μελέτη λατινικής, Ισπανικής, Ιταλικής, Ρωσικής, Σουαχίλι, Αλβανικής.



ημερησία

1 σχόλιο:

  1. "στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνδέονται με το Αγιο Ορος". Ποια είναι αυτά; Συνδέονται ως πολιτική δουλειά ή από πίστη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή