Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις για να κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους

Δυο έγγραφα αποστέλλει η Αθήνα στους εταίρους προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το πρώτο έγγραφο αφορά τη «λίστα» με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση καθώς και αυτές που ενδεχομένως θα ακυρώσει, ενώ στο δεύτερο υπάρχει η συμφωνία επί άλλων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί καθώς ένα παράρτημα για την κάλυψη δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού με συγκεκριμένες δράσεις.

Το δεύτερο έγγραφο δεν θα αποτελέσει οργανικό μέρος του αυριανού Eurogroup αλλά αποτελεί πρόκριμα για την αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται ταχύτερα από την αντίστοιχη της ΕΕ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλειάνει το έδαφος για τις συζητήσεις με την Κομισιόν και παράλληλα να αποδεσμεύσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων που λήγουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ένα τρίτο έγγραφο που θα αφορά τις τράπεζες θα αποσταλεί εντός των επομένων εβδομάδων από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην ΕΚΤ, μετά από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες και την αμετάκλητη επιλογή προσώπων για την Εθνική Τράπεζα.

Το σύνολο των εγγράφων αυτών θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης κατά τους επόμενους μήνες, ενώ πάνω σε αυτά θα γίνει η ανταλλαγή στοιχείων και οι επόμενες αξιολογήσεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταρτίσει νέο, αναθεωρημένο, προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το αργότερο εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου, τον οποίων θα υποβάλλει στους εταίρους προς έγκριση και διαβούλευση.

Σε αυτό τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται, εκτός από την κοστολογημένη επίδραση των μεταρρυθμίσεων –και αντιμεταρρυθμίσεων- και οι νέοι στόχοι για ΑΕΠ, πληθωρισμό, παραγωγικότητα, ανεργία και Δημόσιο χρέος.


Οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με όσα έχει δώσει στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου στη λίστα περιλαμβάνονται

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της "καταστολής" της πραγματικής οικονομίας, με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αναφορά στις συλλογικές  συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5.  Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, θα θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.



Το προσάρτημα

Στο προσάρτημα της λίστας η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως είχε αποκαλύψει το sofokleousin.gr να «τιμολογήσει» τις μεταρρυθμίσεις, να διαμορφώσει νέα βάση συζήτησης, αναπροσαρμόζοντας προβλέψεις και επιλέγοντας νέα μοντέλα

- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αναθεώρηση των 100 δόσεων και τα κίνητρα που δίνουν θα καλύψουν περί τα 400 εκατ. από το κενό που αφήνει η κατάρρευση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. θα βρεθούν από περιστολή δαπανών στη Γενική Κυβέρνηση

- Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% -σε κατάλληλα- επίπεδα υπονοεί περιορισμό του στο 1-1,5% αφήνοντας «ελεύθερα» 4,5 δισ. αλλά αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βρει επιπλέον 2 δισ.

- Αυτά τα κεφάλαια η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει εν μέρει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πεδία που προβλέπει έσοδα της τάξης του 1-1,2 δισ., συμπεριλαμβανομένων των  λιστών τύπου Λαγκάρντ.

- Η κυβέρνηση όμως καλείται να κλείσει την τρύπα των 900 εκατ. που αφήνει η απόκλιση του προϋπολογισμού του 2014.

- Συνολικά το οικονομικό επιτελείο θέλει να πείσει με τις μεταρρυθμίσεις ότι θα αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 2,5 δισ.+1,5 δισ. ήτοι συνολικά 4 δισ. ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Όλα αυτά ενώ καλείται να πληρώσει συνολικά από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου, 10.378.729.024 ευρώ εξοφλώντας δάνεια του ΔΝΤ και έντοκα γραμμάτια. Αν θεωρηθεί ότι οι εταίροι θα δεχθούν αναχρηματοδότηση των εντόκων ύψους 9,4 δισ. –στερώντας ρευστότητα από τις τράπεζες- τότε μένουν 978 εκατ. τα οποία μπορεί να αποπληρώσει από τις ταμειακές ροές, μέχρι όμως τα τέλη του Μαΐου.

Η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περί τα 10,5 δισ., για το 2014 από το ΔΝΤ και 3,5 δισ. από κέρδη ομολόγων που έχουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες, αφήνοντας πάλι κενό 18,5 δισ. το οποίο θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Ετσι πρακτικά έχει να αντιμετωπίσει δίδυμα προβλήματα δημοσιονομικού κενού που αγγίζει τα 2 δισ. –χωρίς το κόστος των μεταρρυθμίσεων- και χρηματοδοτικού 11 δισ.



Η άρση της πολιτικής κηδεμονίας

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ελευθερίες για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά εντός του πλαισίου του προγράμματος - πάντα λέγαμε ότι αν η Ελλάδα είναι μέσα σε πρόγραμμα, υπάρχει και ευελιξία».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της ΄Αγγελα Μέρκελ στην διαπραγμάτευση, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η Καγκελάριος βρίσκεται σε στενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά διευκρίνισε ότι το ζήτημα χειρίζεται το Eurogroup και, επομένως, για λογαριασμό της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.




sofokleousin



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου