Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ανοίγουν οι φάκελοι σκανδάλων. Έρευνες για μίζες και φοροδιαφυγή

Οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές μπαίνουν στη μάχη κατά της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Η καταπολέμηση τους  αποτελεί διακηρυγμένο στόχο και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα είναι διατειμένη να αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις έναντι  της ΕΕ και των εταίρων-δανειστών, στα πλαίσια της νέας σύμφωνίας στήριξης.
Εν αναμονή  νομοθετικών ρυθμίσεων  θεσμικού περιεχομένου που θα διεκολύνουν τη  διακαστική διερεύνηση υποθέσεων  και την παραπομπή μεγαλόσχημων  εμπλεκομένων,  τις κυβερνητικές διακηρύξεις αναλαμβάνουν να κάνουν πράξη οι εισαγγελείς.

Στα χέρια τους περνούν φάκελοι με στοιχεία για  "σκοτεινές" υποθέσεις που έχουν μείνει χρόνια και μήνες "θαμμένοι" σε συρτάρια υπουργικών γραφείων, στο ΣΔΟΕ και στις φορολογικές υπηρεσίες.

Στοιχεία θα αναζητηθούν και στο εξωτερικό, σε χώρες όπου φθάνουν τα "νήματα"  σκανδαλωδών υποθέσεων με κρατικές προμήθειες, μίζες,  ξέπλυμα μμαύρου χρήματος και διακίνηση φοροδιαφεύγοντος χρήματος.

Μετά το άνοιγμα των φακέλλων και τις πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων,  θα ζητηθεί δικαστική συνδρομή από πολλές χώρες, όπου  έχει ήδη εντοπισθεί μαύρο χρήμα προερχόμενο από την Ελλάδα ή συνδεόμενο με  σκάνδαλα κρατικών προμηθειών, μεταφοράς κεφαλαίων κλπ. Πρώτες στη Λίστα βρίσκονται η Γερμανία, η Ελβετία, η Μεγάλλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο.

Σύσκεψη και προετοιμασίες

Ευρεία σύσκεψη εισαγγελέων με αντικείμενο την ταχύτερη καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, πραγματοποιήθηκε χθες στον Άρειο Πάγο,  υπό την προεδρία  της  εισαγγελέω του Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Στην σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος χρήματος Γιώργος Παντελής και ο επόπτης ερευνών οικονομικού εγκλήματος Νίκος Παντελής, τέθηκε και το ζήτημα βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας των Εισαγγελιών της χώρας.

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των αναβολών των δικών, προκειμένου οι υποθέσεις που αναβάλλονται να καταλήγουν στον ίδιο προεδρεύοντα δικαστικό λειτουργό. Ακόμη,δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Σπό τους εισαγγελείς Εφετών  ζητήθηκε να εποπτεύουν και να μεριμνούν, προκειμένου να βρίσκονται όλοι οι εισαγγελείς στον τόπο που υπηρετούν.

Το θέμα του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς αποτελεί βασική εξαγγελία της νέας κυβέρνησης και μετά τα φορολογικά, έρχεται στο τραπέζι των δικαστικών ερευνών για τον εντοπισμό των παραβατών, την επιβολή προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων με αντικειμενικό στόχο την κάθαρση της δημόσιας ζωής.



sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου