Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Αρνείται τις κατηγορίες ο Παπακωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι χθες,η πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Η δίκη την Πέμπτη, όπως και τις επόμενες μέρες, θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα «κλείσει» το βράδυ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών με την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες».

Η υπόθεση, με τους Δικαστές να είναι χωρίς τήβεννο, εκδικάζεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

13.52 Καταθέτοντας ως μάρτυρας, η Χρυσή Χατζή, πρώην διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου για το πως παρελήφθη η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία.

Οπως είπε, «αρχές Οκτωβρίου του 2010 μου τηλεφώνησε ο Υπουργός και μου είπε πως περίμενε έναν εμπιστευτικό φάκελο από τη πρεσβεία μας στη Γαλλία και ήθελε να παραδοθεί στα χέρια του. Το φάκελο έφερε υπάλληλος της πρεσβείας τον οποίο μου παρέδωσε».

Πρόεδρος: Είχε ένδειξη;

Μάρτυρας: Εμπιστευτικό για τον Υπουργό.

Πρόεδρος: Πέρασε από το πρωτόκολλο;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί ήταν εμπιστευτικό.

Πρόεδρος: Σας είπε ο Υπουργος τι περιέχει;

Μάρτυρας: Όταν του τον έδωσα μου είπε: "Α, ωραία. Είναι στοιχεία που περιμένουμε από το εξωτερικό.

Πρόεδρος: Μάθατε από τον κ. Παπακωνσταντίνου τι είχε μέσα ο φάκελος;

Μάρτυρας: Έμαθα αργότερα τον Ιανουάριο σε μια σύσκεψη όπου είπε σε όλους ότι έλαβε στοιχεία από τη Γαλλία για Έλληνες καταθέτες.

Ερωτηθείσα από την εισαγγελέα της έδρας Ξ. Δημητρίου γιατί δεν το έδωσε σε εκείνη για αντιγραφή, είπε:

«Το βγάλε ένα αντίγραφο δεν είναι φράση που δεν θα έλεγε σε εμένα. Είναι πράξη απλού εκτελεστικού περιεχομένου».

Εισαγγελέας: Ποιος το πήρε;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

13.15 «Ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρχαν παράνομα εισοδήματα», κατέθεσε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλος ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πάρεδρος, Γ. Μπόμπολης ρώτησε το μάρτυρα:  «Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους».

Ο Παν. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά:  «Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθησαν τελευταία στιγμή.

Μάλιστα, ο συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου,Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στον μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει και περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είναι στον αέρα.

Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά:

«Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;».

«Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά», απάντησε.

12.05 Μετά από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, το ειδικό δικαστήριο αποφάσισε την κλήτευση πέντε νέων μαρτύρων. Συγκεκριμένα για τις 3/3/2015 καλούνται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω.Καπελέρης, ο Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Αν. Μπάνος και για τις 4/3/2015 οι κύριοι Στ. Στασινόπουλος και Ιω. Διώτης, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από την πλευρά της υπεράσπισης προτάθηκε επιπλέον η κλήτευση των Φ. Γεωργακοπουλου και του σημερινού υπουργού επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν. Νικολούδη. Για αυτούς τους μάρτυρες το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

11.24. Στις 4.10.2012 ξεκίνησε η έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ, όπως είπε ο μάρτυρας, Παναγιώτης Μαντούβαλος, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης ΣΔΟΕ.

Αποκάλυψε μάλιστα πως έως τις 25/9/2014 που αποχώρησε από την υπηρεσία είχαν ελεγχθεί μόνο 30 πρόσωπα....

Πρόεδρος: Ποιο απ όλα τα USB ήρθε σε εσάς;

Μάρτυρας: Αυτό που μας διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Πεπόνη. Η λίστα περιείχε αποτυπωμένες πληροφορίες. Στο στικάκι ήταν 2.059 αρχεία. Ξεκινήσαμε τη ταυτοποίηση όλων των προσώπων. Στις 21.12.12 παραλάβαμε ένα cd που ήρθε από τη Γαλλία.

Πρόεδρος: Είχε τα ίδια στοιχεία;

Μάρτυρας: Διαπιστώσαμε ότι το cd είχε τρία επιπλέον αρχεία. Οι κωδικοί και τα ονόματα ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναφέραμε τη διαφορά αυτή στον εισαγγελέα και ξεκινήσαμε τον έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Διαπιστώσαμε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη περίπου 6.200.000 ευρώ.

Πρόεδρος: Αρκούσαν οι δέκα μέρες για να συγκεντρώσει ο ελεγχόμενος όλο το υλικό 15 ετών;  Νομίζω ότι ένας μήνας θα ήταν αρκετός, δεν θα σας μάλωνε κανείς, πρέπει να έχει κανείς επί ποδός πολέμου ένα επιτελείο λογιστών για να συγκεντρώσει όλα αυτά....

Εισαγγελέας: Γνώριζαν ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και από πότε;

Μάρτυρας: Εως ότου επικοινωνήσουμε μαζί τους για να μας δώσουν στοιχεία, δεν τους είχαμε ενημερώσει υπηρεσιακά. Βέβαια, πρέπει να είχαν γνώση ότι ελέγχονται, γιατί τα αποτελέσματα των ερευνών για τη διαφορά των αρχείων αλλά και τα ονόματά τους είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση υπέβαλε το αίτημα να τοποθετηθεί οθόνη στο δικαστήριο «για να αποκτήσουμε εικόνα πως φαίνεται. Τί θα πει δηλαδή η λίστα Λαγκάρντ».

10.00 Πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσό του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το 1.930.000 ευρώ που αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημήτρης Μασίνας καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο έλεγχος στα εισοδήματα τους σε βάθος 15ετιας έδειξε:

Αναλογούντα φόρο για τους Ρωσσώνη Ανδρέα και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου 2.132.870, ενώ για τους Συμεών Συκιαρίδη και Παπακωνσταντίνου Ελενη 5.782.935.

Σημείωσε ωστόσο ότι αύριο η το αργότερο μεθαύριο αυτές οι διαπιστώσεις θα κοινοποιηθούν στους 3 συγγενείς του κατηγορουμένου και τότε εκείνοι μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά....

Η απάντηση του μάρτυρα ότι ακόμα δεν έχουν ειδοποιηθεί οι ελεγχόμενοι προκείμενου να προσκομίσουν αν έχουν στοιχεία, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου:

-Έχετε καθυστερήσει. Φανταστείτε να περιμέναμε των 2.059 ή 2.062 της λίστας...

9.47 «Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες», απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος τον ρώτησε τη γενική του θέση επί των κατηγοριών.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού πρότειναν την εξέταση 3 μαρτύρων υπεράσπισης επιφυλασσόμενοι να προτείνουν στη συνέχεια έναν ακόμη.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κληθούν άλλα 8 άτομα μεταξύ αυτών οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιω. Διώτης και Γ. Καπελέρης.

Πρώτος μάρτυρας καταθέτει ο Δημήτριος Μασίνας πρόεδρος του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου.

9.01 Ξεκίνησε το ειδικό δικαστήριο. Χωρίς τήβεννο οι Δικαστές.

Αυτήν την ώρα η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου απαγγέλλει το κατηγορητήριο προς τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.




real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου