Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

25η Μαρτίου και.. Μπακαλιάρος σκορδαλιά !!

Είναι η ημερομηνία που κατ’ εξαίρεση και κατά παράδοση η εκκλησία μας επιτρέπει να παρεκκλίνουμε της νηστείας και να φάμε ψάρι!

Και τι ψάρι… Μπακαλιάρο, ένα ψάρι νόστιμο αλλά και φθηνό, που μπορούσε να φαγωθεί παντού καθώς διατηρούνταν στην άρμη.

Ας κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις λοιπόν και ας υποδεχτούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και την επέτειο της επανάστασης του 1821, με λαχταριστό και μοσχομυριστό μπακαλιάρο!

Η άλλη παράδοση που κρατάμε στην κουζίνα είναι αυτή του Fairy Extra Power, το οποίο θα αναλάβει για άλλη μια φορά όλα τα σκεύη και τα πιάτα, διασπώντας εύκολα τα δύσκολα λίπη, τόσο εύκολα που είναι λες και τα πιάτα πλένονται μόνα τους!

Καλή όρεξη και μέχρι τη χώνεψη, όλη η κουζίνα θα έχει γίνει λαμπίκο!

Για τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος σε άλμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπίρα
Αλάτι

Υλικά για τη σκορδαλιά
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 χούφτα καρύδια
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
Αλάτι Λευκό
πιπέρι
Μαϊντανός

Το σημαντικότερο είναι να αφαιρέσετε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και να τον αφήσετε στο νερό, 24 με 36 ώρες, αλλάζοντάς του 3-4 φορές το νερό. Την προηγούμενη ετοιμάζετε τη σκορδαλιά και την αφήνετε μια μέρα στο ψυγείο για να δέσει. Ρίχνετε στο multi το ψωμί, το σκόρδο, αλάτι, ξύδι, καρύδια και λίγο-λίγο προσθέτετε το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Δοκιμάστε για να αποφασίσετε αν θέλει περισσότερο ξύδι ή αλάτι.

Ανήμερα, ετοιμάζετε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι (με το μάτι) και προσθέτοντας τη μπίρα, ώστε να φτιάξετε έναν χυλό που δεν θα είναι νερουλός. Προσθέστε αλάτι μόνο αφού το δοκιμάσετε. Τέλος, τηγανίστε τον σε πολύ καυτό λάδι για λίγο, φροντίστε μόνο να είστε προστατευμένες από το λάδι που θα «πετάξει».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου