Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει όνομα σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels group. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, που δημιουργούν σύγχυση.

Χθες το Μαξίμου υποχρεώθηκε να παρέμβει για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ και το 2015, καθώς και να διαψεύσει πληροφορίες που μιλούσαν για αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ελληνικής αποστολής, ανάμεσα στον επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Γ. Χουλιαράκη και την κ. Έλενα Παναρίτη, συμβουλο του κ. Γ. Βαρουφάκη.

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 προέκυψαν από τις χθεσινές διαρροές του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες.

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι αυτά που διέρρευσαν, «ανταποκρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group», αν και επισημαίνει, ότι οι διαρροές δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, «αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση».

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ στις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν υπήρχε αναφορά ούτε στο νέο φόρο ακινήτων, ούτε στη δημοσιονομική του απόδοση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ο ΕΝΦΙΑ μένει και μάλιστα οι Financial Times έκαναν λόγο για υποχώρηση του κ. Τσίπρα, καθώς η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν μια από τις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου άδειασε χθες μεγαλοπρεπώς το ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πάντως ο ΕΝΦΙΑ να μείνει δια της διολισθήσεως. Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο το φορολογικό όχημα που θα τον αντικαταστήσει.

Το Μαξίμου διέψευσε πάντως πληροφορίες, ότι χρειάστηκε να μεταβεί εκ των υστέρων ο κ. Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες για να διορθώσει την διαπραγμάτευση και ότι υπήρξε ένταση με την κ. Παναρίτη.

Όπως αναφέρει το σχετικό non paper, «ο κ. Χουλιαράκης ήταν από την πρώτη μέρα, το Σάββατο 18.03. στο Brussels Group, όπως όλη η διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής πλευράς» και ότι «ουδέποτε έγιναν "μαλλιά-κουβάρια" ο Γ. Χουλιαριάκης με την Έλενα Παναρίτη».

Πάντως, υπήρξε μέσα στο Σαββατοκύριακο μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δώσει ισχυρότερη τεκμηρίωση στις προτάσεις της, όταν διαπίστωσε τις αντιδράσεις των θεσμών, και για το σκοπό αυτό συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες την Κυριακή το πρωί στο ΥΠΟΙΚ.



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου