Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΔΕΗ: Οι εργαζόμενοι μαζεύουν υπογραφές για να δώσουν το τροφείο στους απόρους

Χαρακτηρίζουν τη Σύμβαση «ντροπή» και αναφέρουν ότι «ξεπλένει τις οικονομικές δοσοληψίες και τη διαπλοκή με την εργοδοσία, που διαχωρίζει τη συνδικαλιστική ελίτ από τους εργαζόμενους»

Μπορεί οι συνδικαλιστές να υπέγραψαν τη συλλογική σύμβαση που προβλέπει την καταβολή τροφείου στους εργαζομένους της ΔΕΗ, ωστόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το… αρνούνται. Οι υπάλληλοι της επιχείρησης από Λάρισα, Βέροια, Βόλο και Πιερία (μέχρι στιγμής) δεν αποδέχονται το τροφείο των έξι ευρώ ημερησίως, που προβλέπεται στη νέα Συλλογική Σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στη ΔΕΗ Α.Ε. και τη ΓΕΝΟΠ, ζητώντας να δοθεί σε ευπαθείς ομάδες. Αντί του τροφείου, το οποίο θεωρούν ότι τους εκθέτει, ζητούν προσλήψεις προσωπικού και μείωση της τιμής του ρεύματος σε ανέργους, εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Το Συνδικάτο των Εργαζομένων στην Ενέργεια, σε ανακοίνωσή του αναφερει ότι δεν υπέγραψε την ΕΣΣΕ μαζί με άλλα 10 Πρωτοβάθμια Συνδικάτα και αγωνίστηκε για να μην περάσει αυτή η μνημονιακή Συλλογική Σύμβαση, την οποία χαρακτηρίζει “της ντροπής” και  που “Συμβόλαιοποιεί τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων”, ενώ κάνει λόγο ότι “ξεπλένει τις οικονομικές δοσοληψίες και τη διαπλοκή με την εργοδοσία, που διαχωρίζει τη συνδικαλιστική ελίτ από τους εργαζόμενους (άλλα μέτρα και άλλα σταθμά) σε ότι αφορά τις μεταβλητές αμοιβές”.

Έτσι, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι θα πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες με συλλογή υπογραφών από συναδέλφους οι οποίοι θα ζητούν από τη διεύθυνση της ΔΕΗ να δώσει τα τρόφιμα που τους αντιστοιχούν σε ομάδες συμπατριωτών μας που πραγματικά στερούνται ακόμα και την τροφή.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τροφείο ήταν αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική θύελλα και αφορά τροφή σε καντίνες που υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία. Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. ευρώ το χρόνο.




protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου