Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ολική έκλειψη ηλίου την Παρασκευή – Ειδικά τηλεσκόπια στήνει στην Κοζάνη ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Ηλιακή έκλειψη του 2015.
Αν και η ολικότητα της έκλειψης θα είναι ορατή μόνο σε περιοχές του βόρειου Ατλαντικού, στην περιοχή μας θα φτάσει να καλύπτει το 39% του ηλιακού δίσκου.
Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας από το πρωί της Παρασκευής θα στήσει στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, στο χώρο δίπλα από το ρολόι ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια για την παρατήρηση του φαινομένου το οποίο ξεκινά περίπου στις 10:30.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Τηλ. επικοινωνίας Πλεξίδας Νικόλαος 6939669800, Τζήμκας Νίκος 6937219339

Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας συνιστά ΠΡΟΣΟΧΗ:

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρατηρούμε τον ηλιακό δίσκο με το μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλλονται στην πορεία των ακτίνων κατάλληλα προστατευτικά φίλτρα. Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης και σοβαρής βλάβης των ματιών. 
Μην καταφεύγετε σε «πρακτικές» λύσεις όπως μαυρισμένα γυαλιά, εμφανισμένα φιλμ κ.λπ.

Τι είναι η έκλειψη;

Σε λιγες μέρες η Ευρώπη θα έχει την τύχη να θαυμάσει ένα απόκοσμης ομορφιάς και μεγάλης σπανιότητας φαινόμενο! Όταν η Σελήνη ευθυγραμμίζεται τέλεια με τον Ήλιο και τη Γη, διασχίζοντας τη νοητή ευθεία που ενώνει τα δύο ουράνια σώματα, τότε συμβαίνει το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου.
Οι παρατηρητές των περιοχών της γης που διασχίζει η σκιά της σελήνης (umbra) παρατηρούν μια ολική έκλειψη ηλίου, ενώ οι παρατηρητές που βρίσκονται στην παρασκιά (penumbra) παρατηρούν μια μερική έκλειψη ηλίου. Η διαφορά τους έγκειται στο ποσοστό κάλυψης του Ηλιακού δίσκου. Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης υπάρχει πλήρης επικάλυψή του, ενώ στη περίπτωση της μερικής ο ηλιακός δίσκος καλύπτεται μερικώς, σε ποσοστό που εξαρτάται από την απόσταση της περιοχής από το “μονοπάτι της σκιάς”.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης η έκλειψη του Μαρτίου θα είναι ορατή ως μερική.
Το μέγεθος (Eclipse Magnitude) κατά τη διάρκεια του μεγίστου, στη χώρα μας θα είναι περίπου 50% για τη βόρεια και 35% για τη νότια Ελλάδα (40% στην Αθήνα, 34% στην Κρήτη), μικρά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά χωρίς το γεγονός αυτό να μειώνει στο ελάχιστον την αξία παρατήρησης του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψην μας, ότι η επόμενη έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα γίνει στις 21 Ιουνίου 2020!



Δημοσιεύτηκε στις
16/3/15 - 2:47 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου