Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

«Αυλαία» για τον Β. Γιακουμάκη.Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Ο δραματικός επίλογος της υπόθεσης του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο αναμένεται να γραφτεί σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τους Αρμένους Ρεθύμνου.

Στο μικρό χωριό από όπου καταγόταν και ήθελε να ζήσει μετά τις σπουδές του, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες θα συνοδεύσουν τον 20χρονο Βαγγέλη στην τελευταία του κατοικία.



Η κηδεία του Βαγγέλη Γιακουμάκη όμως δεν είναι ο επίλογος της συγκλονιστικής υπόθεσης που απασχολεί το πανελλήνιο. Δεκάδες ερωτήματα ζητούν απαντήσεις και αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας είναι να σπάσει επιτέλους το απόστημα του εκφοβισμού που στην περίπτωση του Βαγγέλη είχε τραγικές συνέπειες.

Θανατηφόρο το τραύμα στον δεξί καρπό

Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιατροδικαστή Θ. Βουγιουκλάκη που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στο άψυχο σώμα του 20χρονου σπουδαστή. Αιτία θανάτου του 20χρονου φαίνεται ότι είναι το τραύμα από μαχαίρι στον δεξί του καρπό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Πρέπει να ανοίξουν τα στόματα

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη επήλθε από αυτοχειρία. Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή.

Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.

Ωστόσο, η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

Δικαιοσύνη και διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά η οικογένεια του νεαρού.




Ο ιδιωτικός ερευνητής Νίκος Τσούκαλης που είχε αναλάβει εκ μέρους της οικογένειας Γιακουμάκη το συντονισμό της έρευνας για τον εντοπισμό του Βαγγέλη πιστεύει ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για να αποκαλυφθούν τα κίνητρα που οδήγησαν τον 20χρονο σπουδαστή στο απονενοημένο διάβημα.





Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πανελλήνιο. Δεκάδες πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας συμμετείχαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις κινητοποιήσεις για την ανεύρεση του 20χρονου. Τώρα οι ίδιοι συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στο πένθος.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις μνήμης σε Αθήνα και Ρέθυμνο. Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κρατώντας κεριά και φωτογραφίες του Βαγγέλη, ζητώντας δικαιοσύνη, διαλεύκανση της υπόθεσης και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για να εξαλειφθεί η μάστιγα του εκφοβισμού από τα σχολεία, τις αλάνες και τις γειτονιές.


Εξίσου συγκλονιστικά ήταν και τα μηνύματα και οι παρεμβάσεις ανθρώπων του δημόσιου βίου.





real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου