Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Πραξικόπημα, όχι με τανκς όπως το 1967, αλλά μέσω τραπεζών

«Εξουθενωτικές» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς o Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε μήνυμά του, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Μελβούρνη.

Ακόμα και ένας δεκάχρονος κατανοεί πλέον πως το τεράστιο δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας έχει μειωθεί 25%, ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Βαρουφάκης. «Στο τέλος αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και την χτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».

«Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και ελπίζω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» τόνισε και χαρακτήρισε «εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και τη γεφυρώνει με την Αυστραλία», τη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Επισήμανε το γεγονός ότι στη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους «έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο εναντίον του ψεύδους, της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και της αυτοϋπονόμευσης, που πετυχαίνει μια λιτότητα σε περίοδο μεγάλης κρίσης» και επισήμανε: «Και τη δική σας συμπαράσταση που δεν έχει κομματικές ταμπέλες και επιγραφές τη βλέπουμε σαν μια εθνική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας και γεφυρώνει την Ελλάδα με την Αυστραλία».

Στο δεκάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε εν συντομία πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στην κρίση και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Παράλληλα, μετέφερε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης τους χαιρετισμούς και την αγάπη των συνεργατών του, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και όλου του ελληνικού κοινοβουλίου «για την αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». «Ελπίζω να σας δω σύντομα στη Μελβούρνη» κατέληξε.

Το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που έγινε, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει», υπό την αιγίδα της Αυστραλοελληνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης (Australia-Greece Solidarity Campaign), στο Εργατικό Κέντρο (Trades Hall) της Μελβούρνης.

Στην ίδια συγκέντρωση απέστειλαν μηνύματα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο νέος διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

Ο κ. Τσακαλώτος, στο μήνυμά του, ανέφερε:

«Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι η αρχή. Ευχαρίστησε την Ελληνοαυστραλιανή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και ευχήθηκε στον Ελληνισμό της Μελβούρνης ό,τι καλύτερο». Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αλληλεγγύη και σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες και πάρα πολλές φορές τις ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες και με τη βοήθεια των Ελλήνων εκτός Ελλάδας».

Στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και στην αλληλεγγύη της ομογένειας και του αυστραλιανού λαού, αναφέρθηκε διεξοδικά ο πολιτικός οικονομολόγος και επικεφαλής της Αυστραλοελληνικής Εκστρατείας Αλληλεγγύης, Διαμαντής Ρόρρης, ο οποίος σημείωσε πως «δεκάδες οικονομολόγοι της Αυστραλίας συμφωνούν πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί και μέρος του θα πρέπει να διαγραφτεί».

Η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) Τζεντ Κερν ζήτησε "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι «κάποτε διαγράφτηκαν τα χρέη της Γερμανίας και ότι ίσχυσε για τη Γερμανία πρέπει να ισχύει και για την Ελλάδα».

Τόσο η Τζεντ Κερν όσο και άλλοι ομιλητές, όπως ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Κουήνσλαντ Αντριου Ντέτμερ και νυν πρόεδρος του Αυστραλιανού Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου, αλλά και ο υπαρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων και ομοσπονδιακός βουλευτής στην έδρα της Μελβούρνης 'Ανταμ Μπαντ, είπαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι θέσεις του «εμπνέουν» και τις προοδευτικές δυνάμεις της Αυστραλίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της βραβευμένης σκηνοθέτιδας 'Αννας Κόκκινου που εστίασε την ομιλία της στην ανθρωπιστική κρίση.

Αισιοδοξία για συμφωνία

Εξάλλου χθες, μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση. Στην ομιλία του τόνισε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι στο Παρίσι συζητείται το θέμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.

Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank και υπέρ της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF χωρίς αργοπορία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.
Ο κ.Βαρουφάκης αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών μας στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να στηριχθούν τα ταμεία.
Για την αγορά εργασίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά καθώς σήμερα «δεν εργάζεται» και για το σκοπό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επισήμανε ότι είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι ασχολούνται από όλες τις πλευρές, ενώ τόνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να γίνεται.

Στόχος της διαπραγμάτευσης μας δεν είναι μόνο η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά η πραγματική ολοκλήρωση της ευρωζώνης, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι η εποχή που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει.



ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου